Forţele de securitate filipineze căutau luni, pe o plantaţie de cocotieri, înregistratorul de zbor al unui avion de tranport militar care s-a prăbuşit duminică în sud-vestul arhipelagului şi a ucis 50 de oameni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre unul dintre cele mai grave accidente aeriene din istoria armatei filipineze.

Un avion de tip Hercules C-130, la bordul căruia se aflau 96 de persoane - majoritatea tineri recent absolvenţi care se duceau să lupte împotriva insurecţiei islamiste la Jolo -, a ratat pista la aterizare pe această insulă, în condiţii meteorologice bune.

Cincizeci de persoane - 47 de militari şi trei civili - au murit, după ce avionul a derapat şi a luat foc, a anunţat un purtător de cuvânt al armatei filipineze, generalul Edgard Arevalo, care a anunţat o revizuire în creştere a unui bilanţ anterior de 47 de morţi.

Alte 53 de persoane au fost rănite - majoritatea militari.

Era necunoscut faptul dacă piloţii au supravieţuit.

În fotografii de la locul accidentului, difuzate de armată, se poate observa deriva aeronavei şi o parte a fuzelajului distrus, în mijlocul unor cocotieri.

”Avem persoane la sol pentru a ne asigura de integritatea indiciilor care vor fi recuperate, mai ales înregistratorul de zbor”, a anunţat Arevalo.

”În afara mărturiilor unor maroti oculari, căutăm să recuperăm orice înregistrare, mai ales a conversaţiilor rado între pilot şi turnul de control”, a adăugat el.

Jolo este bastionul Abu Sayaf, o organizaţie considerată drept teroristă de către Statele Unite, care s-a scindatîn mai multe facţiuni, dintre care unele au depus jurământul de credinţă faţă de Statul Islamic (SI).

Gruparea a comis cele mai grave atentate în arhipelag şi s-a specializat  în răpiri cu scopul de a obţine răscumpărări.

Arevalo a precizat că armata a securizat perimetrul locului catastrofei, pentru a se asigura că rebelii nu vin să perturbe căutările.

Avioanele de tip Hercules C-130 sunt folosite adesea în arhipelag la fransportul persoanelor, unor materiale şi vehicule între diverse insule.

Aeronava care s-a prăbuşit duminică nu era nouă. Ea a aparţinut anterior armatei americane şi a fost achiziţionată la începutul acestui an de către Manila.

Ea era una dintre cele patru aeronave de acest fel ale foltei filipineze. Cea de a patra a fost blocată la sol în vederea unei inspecţii, în urma acestui iincident.

”Sunt toţi piloţi cu experienţă, iar din această cauză nu putem spune imediat de ce s-a întâmplat acest lucru”, a declarat generalul Arevalo. ”Chiar dacă nu sunt noi, aceste echipamente sunt viabile”, a adăugat el.

Acesta este cel mai grav accident aerian din istoria armatei filipineze, potrivit istoricului Jose Antonio Custodio, după prăbuşirea unui avion de tip Douglas C-47, soldată cu 40 de morţi, în 1971.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.