Cinci membri europeni ai Consiliului de Securitate al ONU - Belgia, Estonia, Franţa, Germania şi Marea Britanie - au cerut, într-o scrisoare, explicaţii Rusiei cu privire la otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, care reprezintă, în opinia lor, ”o ameninţare la adresa securităţii şi păcii internaţionale”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această scrisoare a fost făcut făcută punblică joi, după ce a fost remisă Consiliului de Securitate al ONU cu o zi înainte ca Rusia să preia preşedinţia instituţiei în luna octombrie.

”Cerem Rusiei să divulge de urgenţă, în mod complet şi transparent circumstanţele acestui atac şi să informeze Consiliul de Securitate în această privinţă”, subliniază europenii în scrisoare.

Ei amintesc că, la 22 noiembrie 2019, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o declaraţie în care ”reafirmă că orice folosire a armamentului chimic, oriunde, oricând , de către oricine şi indiferent de circumstanţe este inacceptabilă şi constituie o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

”Noi considerăm că folosirea unui agent neurotoxic chimic din grupul noviciok în otrăvirea odioasă a lui Aleksei Navalnîi constituie o ameninţare la adresa păcii şi securitpşii internaţionale”, subliniază cei cinci membri europeni ai Consiliului de Securitate al ONU.

Întrebat de presă despre această scrisoare, ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia i-a îndemnat pe europeni să coopereze în dosar.

”În loc să scrie scrisori (...), ei ar trebui, unii dintre ei, să coopereze cu autorităţile ruse”, a replicat el.

”Noi am trimis deja trei cereri de asistenţă legală Germaniei şi una Franţei. Nu am primit niciun răspuns. Noi spunem un lucru simplu: dacă vreţi să aveţi fapte, prezentaţi-le”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.