Şefii de stat şi de guverne ai Uniunii Europene (UE) de reunesc luni şi marţi într-un summit la Bruxelles, iar omologul lor ucrainean urmează să li se adreseze prin vdeoconferinţă, de la Kiev, în această reuniune pe agenda căreia se află, în afară de un ambargo al petrolului rus, un pachet de sancţiuni care vizează excluderea unor bănci ruseşti de la sstemul financiar internţaional Swift şi un ajutor destinat Ucrainei în valoare de până la nouă miliarde de euro în 2022, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei 27 au examinat duminică o soluţie în vederea unei ridicări a unui blocaj - al Ungariei al celui de-al şaselea pachet de sancţiuni vizând Moscova, care s-a împotmolit în planul unui embargo treptat al petrolului rus -, pentru ca acest blocaj să nu paraziteze summitul UE, luni, la Bruxelles.

Europenii se tem ca lipsa unui acord asupra acestor noi sancţiuni - o ”piatră în pantof”, ”elefantul din cameră” - să nu umbrească această reuniune de două zile a şefilor de stat şi de guverne.

Budapesta a respins o propunere a unei derogări de doi ani care i-a fost oferită Ungariei şi a cerut o derogare de cel puţin patru ani şi finanţări europene în valoare de 800 de milioane de euro pentru a-şiadapta rafinăriile.

În contextul în care planul de relansare post-covid al Ungariei este blocat în continuare de către Comisia Europeană (CE), din cauza unor încălcări ale statului de drept ale Guvernului lui Viktor Orban, pare dificil ca Budapesta să primească fonduri europene.

Slovacia şi Cehia, aprovizionate, de asemenea, prin oleoductul Drujba, au acceptat derogări de doi şi, respectiv, un an şi jumătate, potrivit unor surse diplomatice.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adreează omologilor săi din UE la o zi după ce a efectuat duminică o vizită la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, situat în nord-estul ţării.

”Ne vom apăra pământul până la capăt. (Ruşii) n-au nicio şansă”, a declarat el la o întâlnire cu militari în această primă vizită pe teren în estul Ucrainei de la începutul invaziei ruse, purtând o uniformă de camuflaj, în timpul căreia a vizitat clădiri distruse la Harkov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.