Cei 27 de şefi de stat şi de guverne UE, mai puţin Regatul Unit, au decis vineri să deschidă a doua fază a negocierilor Brexitului, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter preşedintele Consiliului European Donald Tusk, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Liderii UE (sunt) de acord să treacă la a doua fază a discuţiilor cu privire la Brexit. Felicitări Theresei May”, a anunţat pe Twitter preşedintele Consiliului European Donald Tusk.

Ei au validat ”progresele suficiente” realizate în dosarele strict legate de divorţ - şi anume cu privire la situaţia cetăţenilor expatriaţi după divorţ, viitorul frontierei dintre Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi încheierea socotelilor financiare ale Brexitului.

Un oficial european de rang înalt a declarat că, în urma acestei unde verzi, un proiect de directive de negocieri urmează să fie propus de Comisia Europeană (CE) la 20 decembrie, cu scopul de a se putea începe în ianuarie această nouă fază de discuţii.

Primele discuţii urmează să vizeze o perioadă de tranziţie după data efectivă a retragerii britanice, prevăzute pe 29 martie 2019.

Negocierea cadrului unui viitor parteneriat comercial - privind perioada de după tranziţie - va începe totuşi abia în primăvară.

Cei 27 vor adopta noi linii directoare la viitorul lor summit, în martie, se precizează în textul adoptat vineri.

”A doua fază va fi clar mai dificilă decât ptima, iar prima a fost foarte dificilă”, a avertizat Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, vineri, înaintea întâlnirii Celor 27 la Bruxelles.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.