Premierul Andrej Babis, învins la alegerile parlamentare de zilele trecute, s-a întâlnit cu preşedintele Milos Zeman, aliatul său, duminică, cu speranţa de a rămne la putere în ziuda eşecului la limită de la legislative, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit anturajului preşedintelui, întâlnirea de duminică a fost una informală, o reuniune oficială urmând să aibă loc miercuri.

Alianţa de opoziţie Împreună ar dispune de o majoritate de 108 locuri în parlament (totalul este de 200) dacă va forma o coaliţie cu grupul Piraţii/Primarii.

Împreună, care reuneşte Partidul Democratic Civic, de dreapta, TOP 09 (centru-dreapta) şi Uniunea Creştin-Democrată (centru), a obţinut 27,78 la sută din voturi, cu puţin mai mult decât mişcarea populistă ANO a lui Babis, care a obţinut 27,14 la sută.

Iniţial, rezultatele parţiale au arătat că partidul lui Andrej Babis avea un avans. Însă apoi diferenţa a dispărut şi rezultatul a fost în favoarea opoziţiei.

Liderul Împreună, Petr Fiala, a vorbit încă de sâmbătă seara despre viitoarele negocieri pentru formarea unui guvern. "Am adus şansa să nu ne mai îndatorăm, să rămânem o parte a Europei democratice", a spus, Petr Fiala, de 57 de ani, fost lector de ştiinţe politice şi rector de universitate. "În termen de 24 de ore vor avea loc negocieri cu liderii Piraţilor / Primarilor. Rezultatele sunt clare, opoziţia democratică a câştigat o majoritate clară", a precizat el.

Conform Constituţiei, preşedintele este cel care îl desemnează pe noul prim-ministru. Înainte de scrutin, Zeman a lăsat să se înţeleagă că îl va alege pe Babis.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.