O maşină a intrat în participanţi la o paradă de Crăciun, a rănit zeci de persoane şi a ucis cel puţin cinci, la Waukesha, în nordul Statelor Unite, un eveniment anulat în 2020 din cauza pandemiei covid-19 în acest oraş cu 70.000 de loucitori, unde dansatori, grupuri de muzcă ale uor liceeni şi politiceni au fost invitaţi în stradă la eveniment, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

CE S-A ÎNTÂMPLAT?

Maşina - un SUV roşu, a intrat în viteză în mojlocul coloanei, după ce a distrus baricade de securitate instalate cu ocaiza acestei parade.

Ea şi-a început cursa în spatele unui grup de muzicanţi de la şcoală.

Un martor a declarat cotdianului The New York Times (NYT) că maşna ”făcea zig-zag pentru a ţinti oameni”, iar şoferul megea ”în mod intenţionat de la stângala dreapta”.

Un candidat la postul de şef al Trezoreriei statului, Angelito Tenorio, a declarat ziarului local Milwaukee Journal Sentinel că a văzut un vehcul care a intrat în viteză pe drumul pe care se afla parada.

”Apoi am auzit o lovitură puternică şi ţipete asurzitoare ale persoanelor lovite de vehicul”, spune el.

”Maşina a răsturnat peste 20 de persoane, unele copii”, a anunţat într-o conferinţă de presă poliţia locală.

O înregistrare video postată pe Twitter surprinde un vehicul roşu care înaintează cu viteză şi trece la doar câţiva centimetri de o fată.

În altă înregstrare, maşina loveşte un grup de persoane şi îşi apoi continuă cursa.

CEL PUŢIN CINCI MORŢI, BILANŢUL POATE CREŞTE

Potrivit unui prim bilanţ, cinci persoane au fost ucise, iar alte 40 rănite.

Oraşul Waukesha a avertizat însă pe Twitter că acest bilanţ poate creşte.

”Aceste cifre se pot schimba, având în vedere că culegem informaţii suplimentare. Numeroase persoane s-au dus singure la spitale din împrejurimi”, a anunţat oraşul.

Din cauza naturii evenimentului luat drept ţintă - o paradă de Crăciun -, numeroşi răniţi sunt copii.

Arhepiscopia din Milwaukee, un oraş care se află la aproximativ 30 de kilometri distanţă, a anunţat că un preot şi elevi de la un colegiu catolic din Waukesha au fost răniţi.

Un grup de dansatoare invitat la spectacol în deschiderea paradei, Milwaukee Dancing Grannies (Bunicila Dansatoare din Milwaukee) a anunţat pe Facebook că mai multe membre ale grupului se află între victime.

UN SUSPECT ARESTAT

În timp ce maşina îşi continua cursa sângeroasă, poliţia a încercat mai întâi să oprească maşina deschizând focul.

La scurt timp după aceea, Poliţia din Waukesha a dezvăluit, într-o conferinţă de presă, că a găsit un vehicul suspect şi că o ”persoană de interes” a fost arestată, însă fără să-i dezvăluie identitatea şi nici implicarea.

Postul local de televiziune CBS 58 a difuzat imagini cu vehiculul respectiv.

Este vorba despre un SUV roşu, ca cel înregistrări video ale incidentului, a cărui bară de protecţie era avariată.

Şcolile din oraş urmau să rămâne închse luni, iar anumite drumuri urmează să rămână închise pe timpul investigaţiilor.

BIDEN, ŢINUT LA CURENT

Preşedintele american Joe Biden a fostţinut la curent cu acest incdent, iar Casa Albă a anunţat că este ”informată în mod precis despre situaţia din Waukesha”.

”Ni se rup inimile pentru toţi cei care au fost loviţi de acest teribil incident”, a anunţat preşedinţia americană.

Guvernatorul democrat al statului Wisconsin, Tony Evers, a declarat că ”se roagă pentru Waukesha, pentru toţi copiii, familiile şi membrii comunităţii afectaţi de acestact lipsit de sens”.

Mai mulţi congresemni din Wisconsin au transmis condoleanţe, între care şi senatoarea democrată Tammy Baldwin, care a denunţat această ”violenţă oribilă care-ţi rupe inima”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.