Statele membre ale Uniunii Europene, reunite în cadrul unui comitet de apel, au votat luni, după doi ani de negocieri, în favoarea unei noi autoritzări, pe o perioadă de cinci ani, a controversatului erbicid glifosat, cel mai utilizat erbicid în lume, prin Roundup, din cadrul Monsanto, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Optsprezece ţări s-au pronunţat în favoarea propunerii Comisiei, nouă i s-au opus, iar una s-a abţinut, permiţând să se atingă majoritatea calificată necesară, spre deosebire de un prim vot, pe 9 noiembrie.

La precedentul vot, nouă ţări au votat împotrivă - inclusiv Franţa şi Italia -, două state cu greutate din punct de vedere demografic.

Cinci state s-au abţinut atunci, inclusiv Germania.

Alte 14 au susţinut atunci propunerea Comisiei.

Licenţa cu privire la glifosfat urma să expire la 15 decembrie.

Cotidianul francez Le Monde scrie, fără să-şi identifice sursele, că Germania a votat de această dată în favoarea prelungirii utilizării erbicidului, după ce s-a abţinut la ultimul vot.

Aşa cum a anunţat, Franţa, care era de acord cu o prelungire pe o perioadă de trei ani, a votat împotriva Comisiei.

”Votul de astăzi arată că, atunci când vrem, putem să împărtăşim şi să ne acceptăm responsabilitatea colectivă în luarea deciziilor”, a reacţionat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Vytenis Andriukaitis, citat într-un comunicat.

Erbicidul controversat a fost clasat în 2015 ca ”probabil cancerigen” pentru om de către Centrul internaţional de cercetare a cancerului (CIRC), o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.