Mulţi sud-africani laudă comportamentul calm al preşedintelui Cyril Ramaphosa în timp ce „ambuscada multimedia” a preşedintelui Donald Trump se desfăşura în faţa presei mondiale. El a respins cu calm acuzaţiile de „genocid” împotriva fermierilor albi, ori de câte ori a putut, dar nu a ridicat vocea şi nu şi-a arătat furia, afişându-şi deceniile de experienţă în negocieri, relatează CNN.
„Ce altceva ar fi putut face Cyril?”, s-a întrebat jurnalistul cu experienţă Milton Nkosi. „Eşti blestemat dacă faci, blestemat dacă nu faci. Cred că au fost luaţi complet prin surprindere. Cum naiba ai fi putut planifica aşa ceva?”, a spus Nkosi, care este cercetător principal la think tank-ul Africa Asia Dialogues.
Pe reţelele sociale şi la posturile de radio şi televiziune din Africa de Sud părea să se formeze rapid un consens conform căruia Ramaphosa a făcut tot ce a putut în aceste circumstanţe. El a rămas „calm, liniştit şi umil în faţa bigotismului şi a minciunilor”, a postat un utilizator pe X. „Ai fost un lider astăzi. Ai mers să construieşti, nu să lupţi”, i-a transmis el preşedintelui.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Ramaphosa şi-a adus propriul miliardar alb la întâlnirea de la Casa Albă - magnatul bunurilor de lux Johan Rupert, care se află în spatele unor mărci precum Cartier - care i-a spus lui Trump că infracţiunile violente afectează toate rasele, dar cuvintele sale n-au avut efect.
Rupert chiar a încercat să-l atragă de partea sa pe miliardarul tehnologic Elon Musk, care se afla şi el în Biroul Oval şi care e de origine sud-africană. „Avem prea multe decese. Dar este vorba de toate categoriile”, a spus Rupert. „Nu este vorba doar de fermierii albi. Este vorba de toată lumea. Avem nevoie de ajutor tehnologic. Avem nevoie de Starlink la fiecare mică secţie de poliţie. Avem nevoie de drone”, a afirmat Rupert.
Într-o postare pe reţelele sociale, un sud-african alb l-a numit pe Rupert un trădător al semenilor săi afrikaneri.
Un alt sud-african alb proeminent, ministrul agriculturii John Steenhuisen, a încercat, de asemenea, s-o convingă pe gazda lor din Biroul Oval că se află într-o eroare.
„SĂ FIE STINSE LUMINILE”
Cea mai dramatică parte a scenei a fost atunci când Trump a cerut ca luminile să fie stinse şi a proiectat un montaj de patru minute şi jumătate care pretindea că prezintă dovezi ale unui genocid asupra albilor. Filmuleţul l-a inclus pe liderul opoziţiei de extremă-stânga Julius Malema cântând „Omoară boerul, omoară fermierul”, în scandările unei mulţimi.
Denumit oficial „Dubula iBhunu” în limba xhosa, cântecul a apărut în anii 1980 pentru a combate sistemul nedrept de segregare. Instanţele sud-africane au decis însă că acest cântec nu înseamnă un apel literal la uciderea fermierilor albi. Curtea Supremă de Apel a hotărât în 2024 că orice „persoană rezonabil de bine informată” l-ar vedea ca pe un „cântec istoric de luptă, cu gesturile de interpretare care îl însoţesc, ca pe un mijloc provocator de a promova agenda politică a partidului său”.
Trump l-a confruntat pe Ramaphosa cu privire la motivul pentru care nu l-a arestat pe Malema pentru acest lucru. Malema, liderul partidului Luptătorii pentru Libertate Economică, a răspuns în modul său, tipic înflăcărat, pe X: „Un grup de bărbaţi în vârstă se întâlnesc la Washington pentru a mă bârfi”, a spus el, contestând afirmaţiile despre un genocid.
Malema a fost expulzat din partidul Congresului Naţional African (ANC) al lui Ramaphosa în urmă cu mai bine de un deceniu şi s-a clasat pe locul al treilea în cele mai recente alegeri.
Majoritatea informaţiilor pe care Trump le-a folosit pentru a încerca să demonstreze că în Africa de Sud are loc un „genocid al albilor” au fost dezminţite, de altfel, în mod repetat.
TRIUMF AL NAŢIONALIŞTILOR ALBI DIN AFRICA DE SUD
Unii sud-africani au declarat că ei cred că informaţiile sunt „propagandă AfriForum” - referindu-se la un grup de lobby Afrikaner alb criticat ca fiind un grup naţionalist alb. Directorul executiv al acestuia a declarat pentru CNN că grupul a fost mulţumit de modul în care a decurs întâlnirea. „Arată că preşedintele sud-african şi conducerea ANC nu pot pur şi simplu să ascundă sub preş problemele reale pe care le avem în ţară şi să creadă că acestea vor dispărea”, a declarat Kallie Kriel într-un mesaj vocal.
CNN a analizat datele poliţiei sud-africane şi nu a găsit nicio dovadă a unui „genocid alb”. Videoclipul difuzat de Trump a pretins că arată mii de fermieri albi îngropaţi de-a lungul unui drum - dar Ramaphosa a spus că nu a recunoaşte imaginile şi că nu există nicio dovadă că acesta arată ceea ce Trump a susţinut că arată.
A fost cel mai dur test public de până acum pentru Ramaphosa, un negociator priceput care a condus negocierile în numele lui Nelson Mandela în discuţiile care au pus capăt apartheidului.
„Este absolut absurd să stai şi să priveşti cum preşedintele celei mai puternice ţări din lume îi spune omului care a negociat pentru a pune capăt apartheidului, care a fost închis în izolare, că există un genocid alb în Africa de Sud, ceea ce este o minciună. Este o nebunie”, a declarat Nkosi pentru CNN.
A fost însă o zi bună pentru naţionaliştii albi din Africa de Sud. Preşedintele Statelor Unite le-a repetat punctele de vedere din amvonul Casei Albe, oferindu-le validarea cea mai vizibilă la care ar fi putut visa vreodată. Delegaţia sud-africană se aştepta la o întâlnire conflictuală, dar nimic nu i-ar fi putut pregăti pentru ambuscada care îi aştepta, scrie CNN.
AMINTIREA LUI ZELENSKI
Mulţi sud-africani s-au întrebat de ce liderul lor a făcut deplasarea la Washington, scrie Reuters. Ramaphosa a sperat că discuţiile sale de miercuri cu Trump de la Casa Albă vor ajuta la restabilirea relaţiilor cu Statele Unite, care s-au deteriorat de când preşedintele american a preluat funcţia în ianuarie.
Însă Trump a petrecut cea mai mare parte a discuţiilor confruntându-şi oaspetele cu afirmaţii false conform cărora fermierii din Africa de Sud aparţinând minorităţii albe sunt ucişi sistematic şi li se confiscă terenurile.
Africa de Sud are una dintre cele mai ridicate rate ale crimelor din lume, dar majoritatea covârşitoare a victimelor sunt negri.
„El nu a fost Zelenski-zat. De asta trebuie să ne agăţăm”, a scris Rebecca Davis de la publicaţia naţională Daily Maverick, ea însăşi o sud-africană albă. „A fost imposibil să nu-l compătimim pe Ramaphosa, care a fost bombardat cu mesaje înainte de vizită în care i se spunea că nu trebuie, în niciun caz, să-şi piardă calmul (sau) să muşte din momeală. Aşa că nu a făcut-o”, a explicat ea.
Într-o întâlnire la Casa Albă în februarie, Trump şi vicepreşedintele JD Vance l-au certat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în faţa presei, într-o scenă fără precedent, iar Zelenski a încercat în mod aprins să îşi argumenteze cazul.
Pentru unii, totuşi, calmul lui Ramaphosa a ridicat problema a ceea ce a obţinut supunându-se acelui atac. „Nu cred că a fost decizia corectă. Nu cred că trebuie să dăm explicaţii SUA”, a declarat Sobelo Motha, în vârstă de 40 de ani, membru al unui sindicat al comercianţilor, pe străzile din Johannesburg. „Noi ştim că nu există un genocid al albilor. Deci, pentru mine, a fost un exerciţiu inutil”, spune el.
Preşedintele sud-african a venit pregătit pentru o primire agresivă, aducând în delegaţia sa jucători de golf sud-africani albi şi populari şi sperând să discute despre comerţ. Dar, într-un spectacol bine regizat, Trump a atacat, trecând rapid la o listă de îngrijorări cu privire la tratamentul sud-africanilor albi, pe care a punctat-o prin redarea filmuleţului şi răsfoirea unui teanc de articole despre care a spus că dovedesc afirmaţiile sale.
În Africa de Sud, mulţi au fost nedumeriţi de faptul că cel mai puternic om din lume ar putea crede afirmaţii uşor de dezminţit privind epurarea etnică a sud-africanilor albi care circulă pe reţelele sociale de extremă dreapta.
Majoritatea victimelor infracţiunilor violente din Africa de Sud sunt negri şi săraci. Poliţia sud-africană a înregistrat 26 232 de crime la nivel naţional în 2024, dintre care 44 au fost legate de comunităţile agricole. Dintre acestea, opt dintre victime erau fermieri.
„Cred că Trump este naiv şi se ocupă de problemele Americii. Aşa că nu cred că are timp să verifice faptele”, a declarat Kudakwashi Mgwariri, student la Universitatea din Witwatersrand.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.