Casa natală a lui Adolf Hitler din Austria urmează să fie transformată în post de poliţie şi va fi modificată minimal de către arhitecţi, a anunţat Guvernul, al cărui scop este să ”neutralizeze” această clădire cu un trecut stânjenitor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin această abordare asumat ”minimalistă în aparenţă” a câştigat cabinetul de arhitectură austriac Marte.Marte licitaţia europeană organizată în vederea transformării clădirii, a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele juriului Robert Wimmer.

Guvernul austriac a purtat o îndelungată bătălie judiciară pentru a prelua proprietatea acestei case situate în nordul ţării, cu scopul de a împiedica locul în care s-a născut Adolf Hitler la 20 aprilie 1889 să devină un loc de pelerinaj neonazist.

Clădirea - cu o suprafaţă de 800 de metri pătraţi - situată în centrul Braunau am Inn, la frontiera cu Germania, urmează să fie renovată, să i se pună un acoperiş nou şi să fie extinsă.

”Încredinţarea acestei clădiri poliţiei este cel mai bun lucru pentru a o neutraliza”, a apreciat însărcinatul cu acest proiect în Guvern, Hermann Feiner.

Mai multe ipoteze au fost luate în calcul cu privire la viitorul clădirii, inclusiv demolarea sau o transformare radicală a arhitecturii acesteia.

Lucrările urmează să coste cinci milioane de euro şi să fie finanţate de stat.

Ele urmează să înceapă la începutul lui 2023.

”Un nou capitol, orientat către viitor, se va deschide la casa natală a unui dictator şi unui criminal în masă”, a declarat ministrul austriac de Interne Karl Nehammer.

În urma unei proceduri îndelungate, Austria a devenit în 2019 proprietara definitivă a acestei case, după ce a fost chiriaşă timp de peste 40 de ani.

O expropiere a proprietarului a avut loc.

Austria, anexată de Germania în 1938, a întreţinut mult timp o relaţie complexă cu trecutul său.

După al Doilea Război Mondial, guvernele austriece succesive au prezentat-o drept ”prima victimă a nazismului”, negând complicitatea multor austrieci la crimele celui de-al Treilea Reich.

O privire critică a trecutului ţării a început la mijlocul anilor '80.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.