Casa Albă a declarat, joi, că Rusia execută soldaţii care nu au urmat ordinele şi ameninţă unităţi întregi cu moartea dacă se retrag din faţa focului artileriei ucrainene, transmite The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este o evoluţie care, în opinia oficialilor de securitate naţională ai SUA, reflectă problemele de moral ale Rusiei la 20 de luni de la invazia crâncenă a Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

"Este condamnabil să te gândeşti că ţi-ai executa propriii soldaţi pentru că nu au vrut să urmeze ordinele, iar acum să ameninţi că vei executa unităţi întregi, este barbar", a declarat Kirby reporterilor.

"Dar cred că este un simptom al cât de prost ştiu liderii militari ai Rusiei că se descurcă şi cât de prost au gestionat această situaţie din punct de vedere militar", a adăugat el.

Casa Albă a făcut constant publice concluziile serviciilor de informaţii cu privire la acţiunile Rusiei pe parcursul războiului.

În trecut, administraţia a declarat că a acţionat pentru a evidenţia planurile de dezinformare şi alte activităţi ruseşti, astfel încât aliaţii să rămână cu ochii în patru în ceea ce priveşte intenţiile Moscovei, iar Rusia să se gândească de două ori înainte de a efectua o operaţiune.

Această ultimă dezvăluire de informaţii despre luptele Rusiei vine în timp ce preşedintele Joe Biden face presiuni asupra Camerei controlate de republicani pentru a aproba acordarea de fonduri suplimentare pentru Ucraina, în timp ce Kievul încearcă să respingă Rusia într-un război la care nu se întrevede un sfârşit.

Kirby a subliniat informaţiile în timp ce a reînnoit o pledoarie pentru ca Congresul să aprobe o cerere de finanţare suplimentară de aproape 106 miliarde de dolari pe care Biden a dezvăluit-o săptămâna trecută. Cererea de finanţare include peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

"Preşedintele Putin nu renunţă la aspiraţiile sale de a cuceri întreaga Ucraină şi, atât timp cât Rusia îşi continuă asaltul brutal, trebuie să continuăm să sprijinim poporul ucrainean şi autoapărarea acestuia, deoarece intenţiile sale sunt clare", a declarat Kirby.

Potrivit acestuia, Putin "a spus, practic, că dacă armele occidentale către Ucraina se opresc, Ucraina ar avea o săptămână de trăit. Aşa că, pentru a ne asigura că putem continua să facem acest lucru, este esenţial ca Congresul să intervină şi să aprobe cererile suplimentare pe care preşedintele le-a înaintat săptămâna trecută".

Kirby nu a oferit detalii despre câte trupe ruseşti au fost executate pentru că nu au urmat ordinele sau exemple specifice de unităţi ameninţate cu execuţia pentru că s-au retras din faţa focului ucrainean.

Se pare că contractorul militar Wagner Group ar fi avut o practică de execuţie a celor care fugeau. Soldaţii contractaţi au fost scoşi din Ucraina după ce liderul lor, Evgheni Prigojin, a organizat o rebeliune armată în iunie.

Au existat, de asemenea, rapoarte, inclusiv din partea Ministerului britanic al Apărării, potrivit cărora armata rusă obişnuită a desfăşurat "trupe de barieră" care ameninţă să împuşte orice dezertor.

"Au o nevoie atât de disperată de a face un fel de progres, în special în Donbas, în zonele Doneţk, încât aruncă literalmente în luptă tineri care nu au fost instruiţi corespunzător, nu au fost echipaţi corespunzător şi cu siguranţă nu sunt conduşi corespunzător", a mai declarat Kirby.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.