Casa Albă a anunţat că are ”inima frântă” după moartea în Fâşia Gaza a mai şapte lucrători ai organizaţiei umanitare americane World Central Kitchen (WCK), ucişi, acuză aceasta, într-un atac israelian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Avem inima frântă şi suntem profund tulburaţi de atac”, a scris pe X o purtătoare de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) Adrienne Watson.

”Lucrătorii umanitari trebuie să fie protejaţi, pentru că ai aduc un ajutor de care (palestinienii) au disperată nevoie, iar noi îndemnăm Israelul să ancheteze prompt cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat ea.

Armata israeliană a anunţat că ”trece în revistă incidentul tragic, la cel mai înalt nivel, pentru a înţelege circumstanţele” şi dă asigurări că ”acţionează în strânsă colaborare cu WCK” în distrubuirea de ajutor.

World Central Kitchen este implicată în trimiterea de ajutoare cu vaporul din Cipru către Fâşia Gaza şi în construcţia unui dig temporar în enclava asediată.

Un prim vapor a descărcat la jumătatea lui martie ajutoare, sub supervizarea armatei israeliene.

După anunţarea acestor morţi, ONG-ul a anunţat că-şi suspendă operaţiunile în regiune.

Ministerul Sănătăţii al Hamas, mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia gaza din 2007, a anunţat că cinci persoane au fost ucise într-un ”atac israelian care a vizat un vehicul al organizaţiei World Central Kitchen” în centrul Fâşiei Gaza.

După anunţul Hamas, ONG-ul a anunţat că şapte dintre angajaţii săi au fost ucişi în acest atac atribuit israelului.

Potrivit Hamas, victimele au naţionalitate britanică, australiană şi poloneză, iar şoferul şi traducătorul era un palestinian.

Premierul australian Anthony Albanese a confirmat că o australiancă, Zomi Frankcom, se află între victime.

”Este complet inacceptabil. Australia cere ca toţi cei vinovaţi de moartea lucrătorilor umanitari să dea socoteală”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.