Casa Albă l-a convocat, joi, pe ambasadorul Chinei în SUA pentru a condamna acţiunile Beijingului împotriva Taiwanului şi pentru a reitera faptul că Statele Unite nu vor o criză în regiune, după ce vizita pe insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi a escaladat tensiunile în strâmtoarea Taiwan, relatează The Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După acţiunile Chinei peste noapte, l-am chemat pe ambasadorul (Republicii Populare Chineze) Qin Gang la Casa Albă pentru a face demersuri cu privire la acţiunile provocatoare ale RPC”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.

”Am condamnat acţiunile militare ale RPC, care sunt iresponsabile şi în contradicţie cu obiectivul nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”.

De asemenea, Casa Albă i-a reiterat lui Qin că doreşte să menţină deschise toate liniile de comunicare şi că nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte politica Statelor Unite privind o singură Chină, care prevede existenţa unei entităţi chineze unice şi nicio enclavă independentă.

Mai mult decât atât, Casa Albă a subliniat că percepe acţiunile Beijingului ca fiind inacceptabile şi că va susţine valorile sale în Indo-Pacific.

Întrevederea a avut loc între Qin şi Kurt Campbell, asistent adjunct al preşedintelui Biden şi coordonator pentru afacerile regiunii Indo-Pacific în cadrul Consiliului Naţional de Securitate, potrivit unui oficial de la Casa Albă, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

Casa Albă i-a citat lui Qin declaraţia G7, a spus Kirby, care a subliniat că Beijingul nu ar trebui să folosească vizita lui Pelosi ca pretext pentru o acţiune militară agresivă în strâmtoarea Taiwan.

Washingtonul şi-a exprimat sprijinul pentru declaraţia Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est ( ASEAN), care a cerut tuturor părţilor să reducă tensiunile şi să se angajeze în dialog.

”Am clarificat încă o dată, aşa cum am făcut în mod privat la cele mai înalte niveluri şi în mod public: nimic nu s-a schimbat în ceea ce priveşte politica noastră de o singură China. De asemenea, am precizat că Statele Unite sunt pregătite pentru ceea ce Beijingul alege să facă”, a spus Kirby.

”Nu vom căuta şi nu dorim o criză. În acelaşi timp, nu vom fi descurajaţi să operăm în mările şi spaţiul aerian al Pacificului de Vest, în concordanţă cu dreptul internaţional, aşa cum procedăm de zeci de ani – sprijinind Taiwanul şi apărând un Indo-Pacific liber şi deschis”, a continuat el.

Manifestarea de forţă a Chinei împotriva Taiwanului de joi a inclus lansarea de rachete în mare şi ameninţarea apelor teritoriale ale insulei. Taipeiul a precizat că Beijingul a lansat 11 rachete balistice în apele din largul coastelor nord-estice şi sud-vestice ale insulei, iar oficialii japonezi au spus că cinci rachete chineze au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.