Fostul preşedinte separatist al regiunii Catalonia din timpul seseciunii eşuate în 2017, Carles Puigdemont, şi-a anunţat plecarea din fostul său Partid Democratic European Catalan (PDeCAT), din cauza unor divergenţe strategice în cadrul mişcării separatiste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul separatist - care a fugit în Belgia în 2017 pentru a se sustrage justiţiei spaniole - şi-a anunţat luni, pe Twitter, ”decizia de a renunţa la carnetul de partid”, PDeCAT.

Alte nume grele din formaţiune i-au urmat exemplul.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Această ruptură intervine după numeroase tensiuni între Puigdemont şi o parte a conducerii partidului, din cauza unor dezacorduri cu privire la strategia sa de confruntare permanentă cu Guvernul spaniol şi înclinării sale către stânga, în pofida faptului că formaţiunea este în mod istoric de centru-dreapta.

Înfiinţat în 2016, PDeCAT este moştenitorul Convergenţei Democratice a Cataloniei (CDC), principalul partid naţionalist catalan timp de decenii, în care Puigdemont s-a înscris la începutul anilor '80.

Puigdemont a încercat în 2018 - în zadar - să formeze alt partid, La Crida, cu scopul de a uni toate facţiunile separatismului catalan.

În iulie, el a înfiinţat alt partid, denumit ”Împreună pentru Catalonia” (”Juntos por Cataluña”, JpC), un nume folosit în ultimii ani de PDeCAT în timpul alegerilor, ceea ce a provocat o confruntare juridică între formaţiune şi fostul preşedinte regional catalan.

Disensiunile în cadrul mişcării separatiste catalane - care nu are o strategie clară de la secesiunea eşuată din 2017 - urmează să conducă la convocarea unor alegeri regionale anticipate în Catalonia, a căror dată nu a fost stabilită încă, din cauza pandemiei covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.