Preşedintele separatist al Cataloniei a anunţat miercuri convocarea unor alegeri anticipate regionale, din cauza apariţiei unei crize în mişcarea separatistă, care complică strategia destinderii iniţiată de către premierul spaniol Pedro Sanchez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această legislatură nu mai are viitor (...). Cei doi aliaţi din cadrul Guvernului văd calea către independenţă într-un mod care a antrenat o deteriorare a încrederii reciproce”, a anunţat Quim Torra într-o alocuţiune la sediul Guvernului catalan, la Barcelona.

Acest scrutin însă nu va avea loc imediat.

Succesorul şi omul de încredere al lui Carles Puigdemont a anunţat că bugetul regiunii este necesar să fie aprobat înainte ”să anunţe data” alegerilor.

Aprobarea bugetului urmează să necesite aproximativ două luni. Catalonia nu a mai adoptat un buget din 2017.

Convocarea acestor alegeri semnalează divorţul între Împreună pentru Catalonia (JxC), partidul lui Torra şi Puigdemont, şi Stânga Republicană din Catalonia (ERC), care guvernează împreună regiunea din 2016, dar care se concurează în paralel pentru a domina mişcarea separatistă.

Punctul din care nu se mai pot întoarce a fost atins luni, când ERC i-a abandonat pe Quim Torra şi JxC, care-i cereau să nu se supună ordinului Comisiei Electorale de a-l priva pe preşedintele catalan de mandatul de deputat regional, după condamnarea acestuia în decembrie la 18 luni de ineligibilitate.

Torra a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de faptul că a refuzat să retragă simboluri separatiste de pe sediul Guvernul regional în timpul unei campanii electorale, aşa cum i-a ordinat Comisia.

”Niciun Guvern nu poate funcţiona fără unitate (...) şi fără loialitate între membrii săi”, a tunat Torra.

”CONFRUNTARE PE MOARTE”

Disensiunile între cele două formaţiuni au continuat să crească după secesiunea eşuată a Cataloniei în 2017, cu privire la care liderul ERC Oriol Junqueras a petrecut doi ani în detenţie preventivă, înainte să  fie condamnat, în octombrie, la 13 ani de închisoare.

Puigdemont, însă, a fugit în Belgia pentru a scăpa de urmărire şi de justiţia spaniolă.

Din celula sa, Junqueras a determinat ERC la un viraj mai moderat, iar formaţiunea a susţinut, la începutul lui ianuarie, păstrarea la putere, la Madrid, a socialistului Pedro Sanchez, spre deosebire de JxC, care a îndemnat la o strategie de confruntare cu Guvernul central.

În schimb, Sanchez, care urmează să efectueze o vizită la Barcelona la 6 februarie pentru a se întâlni cu Torra, a acceptat să se organizeze negocieri între Guvernele central şi catalan în vederea găsirii unei soluţii la ”conflictul politic” în regiune.

Însă JxC vede această destindere cu ochi răi.

În contextul unui Guvern catalan apropiat de disoluţie şi divizat, aceste negocieri sunt oricum ”terminate”, în opinia lui Oriol Bartomeus de la Universitatea Autonomă din Barcelona.

”Nu va avea loc o reuniune înainte ca un nou Guvern catalan să se formeze”, subliniază el.

Iar acest politolog estimează că scrutinul catalan urmează să conducă la o ”confruntare pe moarte” între JxC şi ERC, în care trupele lui Carles Puigdemont urmează să prezinte drept ”adevătaţii independentişti” - o luptă care va avea ”repercusiuni asupra politicii naţionale spaniole”.

Sub presiunile JxC şi separatiştilor radicali din cadrul CUP, ERC s-ar putea afla în dificultate ”să acţioneze mai moderat în Camera Deputaţilor spanioli”, în care Sanchez are nevoie de formaţunea catalană pentru a deţine o majoritate şi a trece bugetul.

Voinţa lui Pedro Sanchez de dialog cu separatiştii provoacă în Spania furia dreptei şi extremei drepte, care îl cataloghează pe socialist drept un ”trădător” şi îl somează să nu îl întâlnească pe Torra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.