Preşedintele francez Emmanuel Macron recunoaşte, într-un interviu pe tema libertăţii de exprimare înregistrat vineri la Palatul Élysée, în franceză, acordat postului Al Jazeera, că ”înţelege” că poţi fi şocat de caricaturi, însă îşi subliniază ”vocaţia” de a ”apăra libertăţile şi drepturile”, relatează BFMYV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Voinţa pe care Macro şi-a exprimat-o la Sorbona, la omagiul naţional adus lui Samuel Paty, decapitat din cauză că a prezentat caricaturi Charlie ale profetului Mahomed, de a apăra dreptul la caricaturizare, inclusiv a profetului Mahomed, a provocat un val de furie fără precedent într-o mare parte a lumii musulmane.

Acest subiect a alimentat o criză diplomatică cu Turcia lui Recep Tayyip Erdogan, care a anunţat, la fel ca multe alte ţări islamice de la Golful Persic şi din Orientul Mijlociu, o boicotare a produselor franţuzeşti.

Manifestaţii l-au luat drept ţintă pe Emmanue Macron, la care i s-au călcat în picioare portetele sau i s-au ars efigii.

Dosarul a luat o întorsătură şi mai dureroasă joi, printr-un asasinat islamist într-o bazilică din Nisa, soldat cu trei morţi.

În acest context, şeful statului francez a înregistrat vineri un interviu de 55 de minute cu corespondentul postului din Qatar Al Jazeera în Franţa.

”Înţeleg că poţi fi şocat de caricaturi, dar nu voi accepta niciodată să se justifice violenţa”, declară el.

”Libertăţile noastre, drepturile noastre, consider că este vocaţia noastră să le apărăm”, adaugă Macron.

Prin acordarea acestui interviu foarte influentei televiziuni Al Jazeera, Emmanuel Macron se adresează celeimai urmărite televiziuni în lumea musulmană.

Însă audienţa şi ecoul Al Jazeera nu sunt singurii factori ai deciziei preşedintelui Republicii franceze.

Un apropiat al şefului statului declară pentru BFMTV că este vorba despre o restabilire a adevărului privind discursul pe care Emmanuel Macron l-a susţinut la Mureaux, în regiunea pariziană, despre ”separatism” la 2 octombrie, deformat de către acest post, dar şi cu privire la anumite pasaje din elogiul funebru al profesorului decapitat pe care l-a rostit la Sorbona.

Postul din Qatar, care emite în engleză, turcă şi sârbo-croată, revendică 25 de milioane de telespectatori în regiunile Orientul Moijlociu şi Africa de Nord.

El se află între publicaţiile ”în care declaraţiile de la Mureaux au fost deformate şi chiar caricaturizate”, potrivit acestei surse.

În interviu, care urmează să fie difuzat în arabă şi a cărei transcriere în franceză urmează să fie publicată de către preşedinţia franceză, Macron ”explică”, potrivit anturajului său, ”fundamentele modelului nostru francez” - ”valorile Republicii, libertatea presei, libertatea de a desena şi de a caricaturza”.

El profită de ocazie, de asemenea, pentru a-şi refirma voinţa de a lupta împotriva terorismului şi respinge acuzaţia că ar vrea să-i stigmatizeze pe musulmani, răspunzând astfel unor şefi de stat sau de guverne care l-au acuzat de aceste lucruri în ultimele săptămâni.

Din teritoriile palestineien în Bangladesh şi din Somalia în Pakistan, Afganistan, Iran sau Liban, manifestaţii violente s-au multiplicat împotriva lui Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.