Candidatul independent Alexander Van der Bellen a câştigat, duminică seară, alegerile prezidenţiale din Austria, obţinând 53,3% din voturi în faţa contracandidatul său Norbert Hofer, susţinut de extrema dreaptă, potrivit unor rezultate parţiale. Alexander Van der Bellen spune că victoria sa demostrează că austriecii susţin în continuare un mesaj al ”libertăţii, egalităţii şi solidarităţii” promovat de campania sa, în raport cu retorica rivalului extremist.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 21.45: Alexander Van der Bellen declară că victoria sa demonstrează că austriecii susţin în continuare ”libertatea, egalitatea şi solidaritatea”

Independentul Alexander Van der Bellen a declarat duminică seara că victoria obţinută cu un avans considerabil în alegerile prezidenţiale demostrează că austriecii susţin în continuare un mesaj al ”libertăţii, egalităţii şi solidarităţii” promovat de campania sa, în raport cu retorica rivalului extremist Norbert Hofer, transmite The Guardian.

Alexander Van der Bellen (72 de ani) a precizat că îşi va concentra toate acţiunile ca preşedinte în încercarea de a unifica o naţiune care a fost puternic divizată între liberalii moderaţi şi cei care au votat pentru euroscepticul Norbert Hofer.

Rezultatele finale sunt aşteptate abia luni, după numărarea celor 500.000 de voturi prin corespondenţă.

Ministrul de Interne a precizat că cele mai multe voturi exprimate duminică la urne au fost deja numărate, iar independentul a reuşit să obţină 53,3% din sufragii.

UPDATE 20.45: Norbert Hofer l-a felicitat pentru victorie pe rivalul Alexander Van der Bellen

Extremistul Norbert Hofer l-a felicitat duminică seară pentru victorie pe independentul Alexander Van der Bellen printr-un mesaj postat pe Facebook. De asemenea, prezidenţiabilul extremei-drepte le-a mulţumit alegătorilor săi pentru sprijinul demostrat în cele două scrutinuri din ultimele şase luni.

”Mi-ar plăcea să vă mulţumesc. Voi aţi demonstrat atât de mult sprijin şi sunt incredibil de trist că am eşuat. Mi-ar fi plăcut să veghez asupra Austriei”, a scris Hofer pe Facebook.

 

Candidatul FPO l-a felicitat pentru victorie pe independentul Alexander Van der Bellen.

”Le cer tututor austriecilor să rămână împreună şi să colaboreze. Suntem cu toţii la fel de austrieci, nu contează cu cine am votat la urne”, a precizat Norbert Hofer.

Potrivit primelor exit-poll-uri, independentul Alexander Van der Bellen a obţinut 53,6% din voturi, în vreme ce prezidenţiabilul extremei-drepte a strâns 46,4% din sufragii. Diferenţa dintre cei doi candidaţi austrieci este mult mai mare decât în primul scrutin prezidenţial din luna mai.

Primele exit-poll-uri au o marjă de eroare de 1,2%.

Dacă este confirmată victoria independentului, atunci austriecii au evitat alegerea democrată a primului preşedinte de extremă-dreapta după sfârşitul celui de-al doilea război mondial în Europa.

Peste 6,3 milioane de austrieci au fost chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele, în al doilea scrutin din ultimele şase luni, după ce magistraţii supremi au decis anularea rezultatelor primelor alegeri prezidenţiale, care au fost câştigate la limită de Alexander Van der Bellen (72 de ani), fost lider al Verzilor.

Extremistul Norbert Hofer a pierdut la limită primele alegeri prezidenţiale din luna mai, după ce a reuşit să obţină doar 49,65% dintre sufragii, prin comparaţie cu cele 50,35% de voturi adunate de independentul Alexander Van der Bellen. 

Alexander Van der Bellen a vorbit adeseori despre Brexit în timpul campaniei prezidenţiale, susţinând că extremistul Hofer vrea să organizeze un ”Oexit”, care ar ameninţa locurile de muncă ale muncitorilor din Austria. Ţara alpină este puternic dependentă de schimburile comerciale din interiorul UE.

Însă, Norbert Hofer şi-a retras declaraţiile cu privire la organizarea unui referendum şi a precizat că Austria ar putea să părăsească blocul comunitar doar în cazul aderării Turciei la UE. De asemenea, candidatul extremei-dreapta s-a arătat împotriva concentrării de putere în mâinile Bruxelles-ului şi a cerut mai multă putere de decizie pentru executivele naţionale din cadrul UE.

Preşedintele austriac are în mod tradiţional un rol simbolic. Însă, candidatul extremei-dreapta a declarat că vrea să fie un aşa-numit preşedinte jucător, ameninţănd că va demite actualul executiv şi va creşte taxele. 

Curtea Supremă a decis la începutul lunii iulie să anuleze rezultatele alegerilor prezidenţiale, care l-au declarat câştigător pe independetul Alexander Van der Bellen, în urma unui proces iniţiat de extremiştii de la Partidul Libertăţii. Magistraţii au descoperit mai multe nereguli tehnice în desfăşurarea procesului electoral, care nu indicau spre comiterea unei fraude de proporţii.

Cancelarul Christian Kern a decis ca alegerile prezidenţiale să fie reluate la începutul lunii octombrie. Însă, scrutinul prezidenţial a fost amânat din nou, după ce autorităţile electorale au descoperit că adezivul de pe buletinele destinate votului prin corespondenţă nu se lipea, iar votul putea să fie prin urmare fraudat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.