China a inculpat în mod oficial de spionaj doi canadieni deţinuţi în această ţară din 2018, în numele securităţii naţionale, într-un dosar care afectează relaţiile diplomatice între Beijing şi Ottawa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Michael Kovrig,un fost diplomat aflat anterior în post la Beijing, şi consultantul şi omul de afaceri Michael Spavor, un specialist în Coreea de Nord au fost inculpaţi de ”spionaj”.

Ei au fost inculpaţi de asemenea cu privire la faptul că au divulgat ”secrete de stat”, a anunţat vineri parchetul chinez în două comunicate scurte.

Ei au fost arestaţi după arestarea la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea fiannciară a companiei Huawei Technologies Co, în baza unui mandat de arestare emis de Statele Unite pe numele acesteia.

Ministrul chinez de Externe anunţa în decembrie închiderea anchetei cu privire la cei doi canadieni şi trimitearea dosarului la Ministerul chinez Public.

Această inculpare reprezintă următoarea etapă în procedura judiciară care-i vizează pe cei doi canadieni şi înseamnă că poate începe un proces.

Michael Spavor este acuzat de spionaj în legătură cu secrete naţionale şi transmiterea acestora în mod ilegal unor entităţi din afara Chinei.

Michael Kovrig este acuzat de spionaj în legătură cu secrete naţionale şi informaţii în contul unor entităţi din afara Chinei, potrivit celor două vize postate onşine vineri de Ministerul Public.

Canada a denunţat aceste arestări drept ”arbitrare”. Ambasada Canadei la Beijing nu a comentat imediat inculpările.

China dă asigurări că aceste arestări nu au legătură cu cea lui Meng Wanzhou, însă foşti diplomaţi şi experţi consideră că ele sunt folosite în vederea exercitării unor presiuni asupra Canadei.

Meng Wanzhou, fiica fondatorului gigantului în domeniul telecomunicaţiilor Huawei, a pierdut luna trecută bătălia legală prin care încerca să evite extrădarea în Statele Unite, unde urmează să fie judecată de fraudă bancară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.