Venezuela acuză Canada de faptul că s-a alăturat ”aventurii beliciste” a preşedintelui american Donald Trump, după ce Ottawa, care-l recunoaşte pe opozantul Juan Guaido ca preşedinte interimar, a anunţat că a impus noi sancţiuni unor oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului lui Nicolas Maduro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Alăturându-se aventurii beliciste şi criminale a lui Donald Trump împotriva Venezuelei, premierul (Justin) Trudeau retrage Canada din natura sa de actor fiabil în dialog”, a denunţat într-un comunicat Ministerul venezuelean de Externe.

Guvernul lui Nicolas Maduro respinge ”în mod categoric” această nouă salvă de sancţiuni a Ottawei şi acuză Canada de faptul că ”şi-a dat masca jos”.

”Alianţa cu criminali de război care şi-au declarat intenţia de a distruge economia venezueleană pentru a provoca suferinţă poporului şi a jefui bogăţiile ţării scoate în evidenţă atitudinea ipocrită a Guvernului de la Ottawa în preocuparea sa falsă faţă de drepturile omului”, a reacţionat diplomaţia venezueleană.

Aceste noi sancţiuni vizează 43 de persoane ”responsabile de deteriorarea situaţiei în Venezuela”, oficiali de rang înalt din cadrul Guvernului Maduro sau guvernatori regionali, potrivit ministrului canadian de Externe Chrystia Freeland. Ea a justificat aceste măsuri prin ”acţiuni antidemocratice ale regimului Maduro”.

Acesta sancţiuni constau într-o blocare a activelor persoanelor vizate şi o interdicţie de a efectua tranzacţii cu Canada. Ele se adaugă unor măsuri deja adoptate de Ottawa care vizează alţi 70 de reprezentanţi venezueleni.

Canada, la fel ca Statele Unite şi alte peste 50 ţări, l-a recunoscut pe liderul opoziţieiparlamentare Juan Guaido drept preşedinte interimar al acestei ţări lantimo-americane. Guvernul lui Nicolas maduro consideră gestul lui Juan Gauido de a se autoproclama preşedinte interimar drept o tentativă de lovitură de sat susţinută de Washington.

Canada face parte, alături de 13 ţări latino-americane din Grupul de la Loima, înfiinţat cu scopul de a promova o soluţie a cizei din venezuela. Aceste ţări nu recunosc al doilea mandat al lui Nicolas Maduro, care a început la 10 ianuarie.

Grupul de la Lima a îndemnat luni, într-o reuniune, ONU să ”ia măsuri” ăentru a evita o escaladare a crizei în venezuela şi a garanta un ajutor umanitar migranţilor.

Venezuela se confruntă cu o gravă crizăpolitică şi economică. Peste 2,7 milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015, potrivit ONU, fugind din calea unor penurii, agravate de pene de curent repetate.

Fondul montera Internaţional (FMI) preconizează o depreciere a PIB-ului cu 25% anul acesta în venezuela, dar şi o hiperinflaţie de 10.000.000% şi un nivel al şomajului de 44,3%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.