Canada ar putea face concesii în privinţa vizelor pentru români şi bulgari, dacă ajunge mai întâi la un acord cu Belgia pentru aprobarea Acordului Economic şi Comercial Global între UE şi Canada (CETA), a declarat o sursă europeană citată sub acoperirea anonimatului de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul nu a precizat despre ce tip de concesii este vorba.

Anterior, portalul Euractiv a scris că Bulgaria şi România au cerut Canadei garanţii scrise cu privire la liberalizarea vizelor pentru a nu se mai opune acordului de liber-schimb.

O înţelegere în vigoare din 20 decembrie 2013 le impune celor două state membre UE să acţioneze în comun pe tema liberalizării vizelor, mai ales în cazul unor terţe state care impun condiţii diferite cetăţenilor europeni în funcţie de ţara de origine.

O serie de reuniuni a avut loc între Canada, Comisia Europeană (CE), Bulgaria şi România pe tema liberalizării vizelor.

Însă poziţia celor două ţări nu este identică. Sofia pare mai flexibilă şi dispusă să accepte o ridicare progresivă a vizelor, în timp ce Bucureştiul insită asupra unei liberalizări complete începând din 2017, potrivit Euractiv.

CETA este blocat şi de regiunea francofonă belgiană Valonia, care are o serie de rezerve faţă de conţinutul acordului.

Negocierile continuă vineri la summitul UE de la Bruxelles.

Eşecul în încheierea unui acord cu o ţară atât de deschisă precum Canada ar putea pune sub semnul întrebării capacitatea UE de a încheia orice alt acord şi ar submina credibilitatea blocului comunitar, lovită deja dur de Brexit şi de disputele privind criza migranţilor.

CETA ar urma să fie semnat la summitul UE-Canada de joi, în prezenţa premierului canadian Justin Trudeau.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.