Camera Reprezentanţilor a adoptat în prima lectură interzicerea puştilor de asalt şi a armelor semiautomate, aflate în centrul mai multor atacuri armate în masă care au şocat Statele Unite, un proiect de lege susţinut de către preşedintele democrat Joe Biden, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul susţinut de către Biden a fost adoptat vineri în Camera Reprezenţailor cu 217 de voturi la 213, însă pare sortit eşecului în Senat.

În baza regulilor cu privire la majoritatea calificată din Senat, este necesar ca zece senatori republicani să voteze împreună cu cei 50 de senatori democraţi pentru a interzice puştile de asalt.

Acest lucru este puţin puţin probabil, având în vedere fractura între cele două partide pe tema armelor de foc.

Doar doi reprezentanţi republicani au votat vineri alături de democraţi.

Congresul a reuşit în 1994 să adopte o lege care interzicea - pe o perioadă de zece ani - puştile de asalt şi anumite tipuri de încărcătoare de mare capacitate.

Această lege a expirat în 2004, iar vânzările de armament promovate de către producători drept ”puşti sportive” au ”explodat”.

În ultimii zece ani, acest tip de armament a generat profit de peste un miliard de dolari, potrivit unui raport parlamentar.

Masacre comise cu puşti de tip AR-15, într-o şcoală din Texas, soldat 21 de morţi, într-un supermarket frecventat de către afro-americani, soldat cu zece morţi şi la o defilare de Ziua Naţională, soldat cu şapte morţi au relansat recent îndemnuri la interzicerea acestui tip de armament.

În urma băii de sânge de la şcoala din Uvalde, în Texas, Joe Biden a implorat Congresul ca cel puţin să crească vârsta legală de achiziţionare la 21 de ani.

Casa Albă şi-a reiterat vineri susţinerea unei măsuri care ”să salveze vieţi”.

”40.000 de americani mor în fiecare an din cauza unor răni împuşcate, iar armele de foc au devent principalul ucigaş de copii în Statele Unite”, a subliniat ea într-un comunicat.

Republicanii blochează această măsură, pe care o consideră o încălcare a celui de-al Doilea Amendament al Constituţiei cu privire la purtarea armelor de foc.

În urma unor presiuni, ei au acceptat să susţină o lege foarte modestă, care consolidează mijloace de conficare a armelor de foc ale partenerilor violenţi şi creşte mijloacele destinate sănătăţii mentale şi siguranţei în şcoli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.