Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite a votat miercuri, cu 314 voturi faţă de 117 împotrivă, acordul la care s-a ajuns între preşedintele democrat Joe Biden şi opoziţia republicană condusă de Kevin McCarthy. Proiectul de lege suspendă plafonul datoriei până în 2025, înlăturând riscul unei posibile neîndepliniri de obligaţie a Statelor Unite asupra datoriilor din 5 iunie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Textul trebuie să ajungă acum la Senat, unde democraţii au o majoritate restrânsă.

„Îndemn Senatul să adopte legea cât mai repede posibil, astfel încât să o pot adopta şi ţara noastră să poată continua să construiască cea mai puternică economie din lume”, a scris Joe Biden pe Twitter la câteva secunde după anunţarea votului.

Într-un comunicat, preşedintele SUA a numit votul „un pas esenţial înainte pentru a împiedica o incapacitate de plată”. Potrivit preşedintelui democrat, acest rezultat a fost obţinut datorită unui „compromis al celor două partide”.

La rândul său, liderul republican al Camerei, Kevin McCarthy, a estimat, la rândul său, în cadrul unei conferinţe de presă, că acest vot „a plasat cetăţeanul american ca prioritate”, realizând ceea ce „niciun mandat anterior nu a reuşit până acum: să reducă cheltuielile federale.

„Votul din această seară a permis adoptarea celor mai mari reduceri de buget din istoria Americii”, a insistat el.

Rezultat al negocierilor maraton, textul trebuie, mai presus de toate, să evite ce este mai rău: casieriile ţării să fie goale luni viitoare, riscând apoi să aducă Statele Unite în incapacitate de plată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.