Camera superioară a Parlamentului britanic a adoptat o lege care obligă Guvernul să le ceară liderilor Uniunii Europene (UE) o nouă amânare în vederea evitării unui Brexit fără acord la 12 aprilie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida faptului că a respins în trei rânduri acordul Brexitului al premierului Thersa May, Parlamentul britanic s-a pronunţat prin vot şi împotriva unui Brexit fără acord (”no deal”).

În vederea evitării acestui scenariu - al unei ieşiri brutale din UE, a adoptat luni seara Camera Lorzilor un proiect de lege al deputaţilor vizând să o oblige în mod legal pe şefa Guvernului să amâne Brexitul, în cazul în care parlamentarii nu reuşesc să-şi depăşească divergenţele şi să se pună de acord asupra modalităţilor acestuia.

Această lege, adoptată în regim de urgenţă de ambele Camere ale Parlamentului săptămâna trecută, a provocat opoziţia Guvernului, care aprecia că ea ar putea limita marja de manevră în negocierile cu liderii UE.

”Este o risipă imensă”, a tunat în Camera Lorzilor Andrea Leadsom, reprezentanta Guvernului în Parlament. ”Mă opun fundamental, pe motiv că acest lucru este total atipic”, a adăugat ea.

Adoptată la iniţiativa deputaţilor, legea răstoarnă, în fapt, ordinea normală în care Parlamentul dezbate şi adoptă legislaţia propusă de Guvern.

May urma să depună o moţiune în Parlament marţi, precizând durata amânării pe care o va cere la summitul european de miercuri.

Deputaţii urmează să se pronunţe prin vot asupra acestei moţiuni şi pot să facă propuneri cu privire la durata amânării cerute.

Legea autorizează Guvernul să ceară o prelungire a ieşirii din UE începând de la 22 mai. Însă, concret, ea nu poate împiedica un Brexit fără acord.

Prevăzută iniţial la 29 martie, plecarea Regatului Unit a fost amânată la 12 aprilie. Însă, în lipsa susţinerii acordului divorţului  de către deputaţi, May le-a cerut liderilor UE o a doua amânare, până la 30 iunie, cu posibilitatea ca regatul să părăsească mai devreme Uniunea, în cazul în care se ajunge, până atunci, la un compromis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.