Bulgaria, o fostă ţară comunistă, a recunoscut miercuri drept genocid foametea provocată în Ucraina, în urmă cu 90 de ani, de către regimul stalinist - o crimă în masă care a dobândit o nouă rezonanţă după invazia rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlalmentul bulgar a adoptat cu 134 de voturi (dintr-un total de 240) un text care prevede că ”orice negare, justificare sau subestimare a acestui genocid calcă în picioare memoria milioanelor de oameni care au murit” în timpul Holodomorului (”exterminare prin foamete”, în ucraineană).

Victimele Holodomorului urmează să fie comemorate anual, în ultima sâmbătă din februarie.

Bulgaria, un state membru al Uniunii Europene (UE) şi NATO, s-a distanţat de Rusia după ce Moscova a lansat Războiul din Ucraina, însă o largă parte a populaţiei şi clasei politice bulgare rămân rusofile.

Partidul Socialist bulgar (PSB) - moştenitorul fostului Partid Comunist - a boicotat acest vot, iar Pardiul Vazrajdane ((Renaşterea, prorus) a votat ”împotrivă”.

Parlamentul European (PE) a adoptat un text similar la jumătatea lui decembrie, în care îndeamnă ”toate ţările şi organizaţiile” să recunoască drept genocid foametea, împotriva unui ”regim rus (care) manipulează memoria istorică pentru propria supravieţuire”.

Ucraina - supranumită ”grânarul Europei” din cauza fertilităţii pământurilor sale negre - a pierdut aproximativ 3,5 milioane de locuitori în timpul Marii Foamete din 1932-1933, în timpul colectivizării pământurilor, orchestrată potrivit unor istorici de către Iosif Stalin, cu scopul de a reprima orice voinţă naţionalistă şi de independenţă a acestei ţări, la acea vreme o republică sovietică.

Kievul face campanie, de ani de zile, ca Holodomorul să fie recunoscut în mod oficial drept genocid.

Rusia refuză în mod categoric această clasificare şi argumentează că Marea Foamete, care a devastat Uniunea Sovietică, nu a făcut victime doar ucrainene, ci şi ruse, kazahe, germane de pe Volga şi în rândul alte popoare.

Germania, care a recunoscut Holodomorul ca genocid în noiembrie, a fost acuzată de Moscova de ”diabolizarea” ruşilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.