Bulgaria expulzează doi diplomaţi ruşi pe îi acuză de spionaj militar - ei culegeau din 2016 ”informaţii despre proiecte de modernizare a armatei bulgare”, potrivit parchetului -, a anunţat Ministerul bulgar de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi diplomaţi au la dispoziţie 72 de ore să părăsească Bulgaria, a anunţat miercuri ministerul.

”Ei aveau ca obiectiv să predea informaţiile culese, care constituie secret de stat, serviciilor militare ruse de informaţii (GRU), la Moscova”, acuză parchetul.

Diplomaţii ruşi erau ajutaţi de către doi bulgari care au acces la informaţii despre industria militară bulgară şi care, cu anumite ocazii, erau plătiţi pentru serviciile lor, potrivit parchetului.

Bulgaria - un stat membru NATO don 2004 şi al Uniunii Euroene (UE) din 2007 - întreţine în mod tradiţional relaţii politice şi economice strânse cu Moscova, însă cazurile de spionaj implicând cetăţeni ruşi se multiplică.

În octombrie 2019 a fost expulzat un diplomat rus, acuzat de spionaj.

În 2020, un al doilea diplomat a fost trimis înapoi la Moscova, dar şi un angajat al Ambasadei Rusiei la Sofia.

Bulgaria - un fost satelit al URSS - dispune în continuare în principal de armament sovietic.

Opt avioane de tip F-16, cumpărate în iulie, urmează să fie livrate în 2024, în cadrul unui program de moderinizare NATO.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.