Miniştrii de Finanţe ai Uniunii Europene (UE) au dat marţi o undă verde finală adoptării monedei unice europene de către Bulgaria, care urmează să treacă în curând la euro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Începând de la 1 ianuarie 2026, aceasgtă ţară din Balcani - cea mai săracă din UE - îşi va abandona moneda naţională - leva - şi va treece la euro.

”Am făcut-o!”, a aplaudat pe X premierul bulgar Rosen Jeleazkov, salutînd un moment ”istoric”.

”Intrarea în zona euro înseamnă mai mult decât înlocuirea levei cu euro”, a subliniat comisarul european Valdis Dombrovskis.

”Acest lucru vizează construirea unui viitor mai bun şi mai prosper al Bulgariei şi cetăţenilor din inima Euripei”, a declaart el după vot.

Unda verde a miniştrilor celor 27 de state membre ale UE era o simplă formalitate, după ce Comisia Eurpeană a estimat la începutul lui iulie că Bulgaria respectă toate condiţiile necesare să adopte euro.

Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut la fel şi a emis un aviz pozitiv.

”NU EURO”

În Bulgaria, un stat membru UE din 2007, perspectiva abandonării deviziei naţionale - leva - este însă departe să facă unanimitate.

În ultimele săptămâni, mii de manifestanţi, agitând pancarte cu mesajul ”nu euro” au ieşit în stradă la Sofia pentru a-şi exprima opoziţia faţă de acest proeict.

Mulţi dintre ei se tem că schimbarea deviziei poate alimenta scumpiri, care pot alimenta, la rândul lor, furia eurofobilor.

Potrivit unor sondaje recente, aproape jumătate dintre persoanele intervievate se opun intrării Bulgariei în zona euro anul viitor.

Susţinătorii euro văd în această aderare o etapă importantă, care urmează să ancoreze geopolitic în Occident Bulgaria şi să o protejeze de influenţa Kremlinului.

”Suntem ancoraţi la ero de mult timp, iar consecinţele politice sunt tot mai numeroase”, declară AFP marţi, la Sofia, Veselin Demetrov, un muzician în vârstă de 43 de ani.

El vede în manifestaţiile împotriva euro ”marca Kremlinului”.

”Însă eurp nu este o baghetă magică care ăsă ne rezolve problemele sistemice”, avertizează el.

EXCEPŢIA DENEZĂ

Marţi, premierul bulgar s-a angajat ca adoptarea acestei noi monede să fie făcută în mod ”armonios” şi ”eficient”.

Bulgaria voia să treacă la euro mai devreme, însă a fost împiedicată s-o facă până acum din cauza unei inflaţii prea mari pe fondul unei grave crize politice.

Moneda unică europeană a fost lansată la 1 ianuarie 1999 în tranzacţii electromice.

Însă ea luat o formă concretă începând de la 1 ianuarie 2022, prin punerea în circulaţie a unor monede şi bancnote în euro, înlocuind atunci devizele naţionale ale 12 state membre UE, între care Germania, Franţa, Italia şi Spania.

Alte opt state - Slovenia, Cipru, Malta, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania şi ultima, Croaţia, în 2023 - li s-au alăturat mai târziu.

Toate statele membre UE s-au angajat în mod teoretic să adere imediat ce îndeplinesc condiţiile, însă nu s-a stabilit niciun calendar.

Singura excepţie este Danemarca, care a negociat o scutire, în urma unui referendum care a respins euro în 2000.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.