Procurorii bulgari au pus sub acuzare cinci persoane pentru sprijinirea actelor teroriste, în legătură cu o explozie din centrul Istanbulului care a ucis şase persoane pe 13 noiembrie, a declarat sâmbătă procurorul şef al ţării, Ivan Geşev, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei bărbaţi de origine moldovenească şi un bărbat şi o femeie de origine kurdă siriană au fost reţinuţi de forţele speciale de poliţie bulgare la începutul acestei săptămâni, în urma investigaţiilor şi a cooperării strânse cu procurorii din Turcia vecină, a declarat Geşev.

"Cinci persoane au fost acuzate. Acuzaţiile sunt în două grupuri - pentru sprijinirea actelor teroriste dintr-o altă ţară, şi anume atacul de la Istanbul, şi pentru trafic de persoane. Aceşti oameni au fost implicaţi în principal în traficul de persoane peste graniţă (cu Turcia) şi în contrabandă ", a spus Geşev.

Procurorii vor cere unui tribunal bulgar, sâmbătă mai târziu, să îi reţină pe cei patru bărbaţi, în timp ce pentru femeie va fi căutată o altă opţiune, din cauza stării de sănătate precare, a spus el.

Procurorii turci au cerut deja extrădarea unora dintre presupuşii complici ai exploziei, a adăugat Geşev.

Vineri, un tribunal turc a dispus arestarea preventivă a 17 persoane suspectate de implicare în explozie, inclusiv a presupusului atacator, pe care poliţia l-a identificat drept cetăţeanul sirian Ahlam Albashir.

Niciun grup nu a revendicat explozia, care a rănit şi peste 80 de persoane pe bulevardul Istiklal, o stradă pietonală aglomerată şi istorică.

Guvernul turc a dat rapid vina pe militanţii kurzi pentru explozie, iar poliţia a spus că atacatorul suspect a fost antrenat de militanţii kurzi din Siria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.