Bulgaria, una dintre cei mai sărace ţări din UE şi mult timp percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supravieţuiască atacului Rusiei, la începutul războiului, furnizându-i în secret cantităţi mari de motorină şi muniţie, de care avea nevoie disperată, au declarat politicienii care erau atunci la conducere la Sofia şi care au luat această decizie. Dezvăluirile lor au fost confirmate de ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul premir bulgar Kiril Petkov şi ministrul de finanţe Assen Vassilev au declarat că ţara lor a furnizat 30% din muniţia de calibru sovietic de care armata ucraineană a avut nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut. De asemenea, Bulgaria a aprovizionat Ucraina uneori cu până la 40% din necesarul de motorină.

Cei doi politicieni bulgari, care se află acum în opoziţie, au descris împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, operaţiunea remarcabilă pusă la cale de micul stat balcanic, care oficial refuza toate cererile de înarmare a Ucrainei, în interviuri acordate publicaţiei germane Die Welt.

"Kiril Petkov a dat dovadă de integritate şi îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că şi-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluţie", a declarat Kuleba. Liderul bulgar "a decis să fie de partea bună a istoriei şi să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic", a adăugat Kuleba.

Petkov a fost nevoit să acţioneze pe ascuns, din cauza simpatiilor vădit pro-Kremlin care există în rândul multor membri ai clasei politice bulgare, inclusiv a partenerilor săi de coaliţie de atunci, socialiştii. La câteva zile după ce aşa-numita operaţiune specială a Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie, el şi-a concediat ministrul apărării, care refuza să califice invazia drept un act de război.



Între timp, sondajele au arătat că peste 70% dintre bulgari se tem să nu fie atraşi în conflict şi se opun furnizării de arme Ucrainei, în ciuda faptului că ţara lor are stocuri mari de arme şi muniţie de calibru sovietic de care Kievul are nevoie urgentă.

RUTELE TERESTRE, PRIN ROMÂNIA ŞI UNGARIA

Potrivit lui Kuleba, livrările de arme au început la mijlocul lunii aprilie, după ce a fost în vizită la Sofia (tot atunci, ministrul Kuleba a venit şi la Bucureşti - n.r.). Ucraina respinsese ofensiva iniţială a Rusiei asupra Kievului, dar era grav lipsită de provizii, multe dintre livrările occidentale fiind încă în curs de desfăşurare, iar muniţia de calibru sovietic fiindu-i extrem de necesară.

"Ştiam că Bulgaria avea cantităţi mari de muniţie, aşa că (am fost trimis să) procur materialele necesare", a declarat Kuleba pentru Die Welt. El a spus că a fost o chestiune de "viaţă şi de moarte", adăugând că Petkov i-a răspuns că, deşi situaţia politică internă nu era "uşoară", va face "tot ce-i stă în putinţă".

Sofia nu a aprovizionat Ucraina direct, dar a permis intermediarilor bulgari să vândă omologilor lor din Ucraina sau din state membre NATO şi a păstrat deschise legăturile aeriene cu Polonia şi rutele terestre prin România şi Ungaria, a declarat Petkov pentru ziarul german. Multe livrări au fost plătite în cele din urmă de SUA şi Marea Britanie, a precizat Die Welt, fără a preciza sursa acestei informaţii.

UCRAINA, APROVIZIONATĂ CU MOTORINĂ DE LA LUKOIL

Un secret şi mai mare a înconjurat exporturile de motorină, care, din nou, s-au făcut prin intermediari internaţionali. Acestea au fost deosebit de sensibile, deoarece combustibilul pe care Bulgaria îl expedia în Ucraina era produs din ţiţei rusesc, la o rafinărie de lângă Burgas, la Marea Neagră, operată de compania rusă Lukoil.

"Camioane şi cisterne mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat şi în trenuri de marfă", a declarat Vassilev. "Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de motorină pentru Ucraina", exportând aproximativ jumătate din producţia rafinăriei Burgas, a adăugat el.

Kuleba a confirmat livrările, spunând că acestea au venit "într-un moment critic".

CUM A RIPOSTAT MOSCOVA

Moscova a ripostat la această operaţiune cu atacuri cibernetice paralizante şi o ofensivă a serviciilor de informaţii (70 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi pentru spionaj între martie şi iunie anul trecut), precum şi prin oprirea livrărilor de gaze către Bulgaria, puternic dependentă, încă din 27 aprilie.

Fostul premierul Petkov a declarat că a rezolvat atunci o criză energetică iminentă aducând din SUA două tancuri petroliere cu GPL, după ce a subliniat Washingtonului că această livrare ar fi şi "un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieşire din dependenţa de Rusia".

Printr-o curioasă coincidenţă, la sfârşitul lui august 2022, directorul Consiliului de Administraţie al Lukoil a murit după ce ar fi căzut de la etajul şase al spitalului din Rusia în care era internat. Ravil Maganov avea 67 de ani şi fusese decorat, în mai multe rânduri, de Putin. Presa rusă a speculat că s-ar fi sinucis, dar deja până atunci o serie de oligarhi ruşi, cândva apropiaţi de Putin, muriseră în condiţii suspecte.

Cu două luni mai înainte, în iunie, guvernul lui Kiril Petkov fusese îndepărtat de la putere, în urma unui vot de neîncredere în Parlament.

În decembrie, parlamentul bulgar a votat pentru a permite în mod oficial furnizarea de arme către Ucraina. Iar de la începutul acestui an, rafinăria Lukoil este controlată în întregime din Bulgaria şi caută să importe ţiţei din alte ţări.

Petkov şi Vassilev au declarat că partidul lor anticorupţie, Continuăm Schimbarea, va lupta în continuare în alegerile generale care vor fi probabil convocate în această primăvară - al cincilea scrutin anticipat în decurs de doi ani. Indiferent de rezultatul acestora, Petkov spune că a demonstrat că o "lume fără dependenţă şi frică" de Rusia este posibilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.