Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a propus o serie de măsuri statelor membre ale Uniunii Eurpene (UE), prin care să pună capăt ambuteiajelor de camioane care se formează la frontiere, din cauza controalelor în lupta împotriva noului coronavirus, după ce în weekend s-au format ”cozi de 40 de kilometri” ”în anumite pucte de trecerea a frontierei”, a deplâns ea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia a publicat luni recomandări în vederea deblocării principalelor căi rutiere în UE şi evitării întârzierilor în livrarea unor produse şi a evitării penuriilor prin instituirea unor ”axe verzi”.

”Trecerea unei frontiere pe o cale rezervată ar trebui să dureze cel mult 15 minute”, a declarat Ursula von der Leyen într-un mesaj video postat pe Twitter.

Ea deplânge că s-au format ”cozi de 40 de kilometriîn weekend” ”în anumite puncte frontaliere”, iar ”timpul de aşteptare era de până la 18 ore”.

”Căile rezervate ar trebui să fie deschise vehiculelor care transportă orice tip de marfă”, a subliniat germana.

Preşedinta CE a îndemnat de asemenea statele membre UE ”să suspende restricţiile (de circulaţie), de exemplu interdicţiile de a rula în weekend sau noaptea”.

”Trăim o situaţie excepţională, trebuie să dăm dovadă de supleţe”, a îndemnat ea.

Von der Leyen a îndemnat, de asemenea, la o reducere a formalităţilor administrative cu privire la munctorii din sectorul transporturilor.

”Trebuie să le permitem să treacă mai rapid frontierele”, a îndemnat ea, subliniind că aceste ”controale sanitare la frontieră” implementate de state membre ”trebuie să fie organizate astfel încât libera circulaţie a mărfurilor să nu fie oprită”.

”Lupta împotriva virusului va dura mult timp. Forţa şi mijoacele în vederea câştigării acestei lupte vor veni de la piaţa noastră unică, iar acesta este motivul pentru care trebuie să o protejăm”, a apreciat Ursula von der Leyen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.