Premierul nord-irlandez Leo Varakdar consideră foarte probabilă o amânare a datei Brexitului în luna iunie, dezvăluie Sunday Independent, care citează un ministru irlandez, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Taoiseach (premierul) ne-a spus în privat că este foarte probabil ca acesta (Brexitul) să fie amânat până în iunie”, a declarat acest ministru a cărui identitate nu a fost precizată.

În opinia lui Rory Stewart, numărul doi la Ministerul britanic al Justiţiei, Regatul Unit riscă să fie nevoit să amâne data Brexitului - stabilită la 29 martie -, în cazul în care Parlamentul respinge încă o dată, luna aceasta, acordul încheiat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană (UE).

”Eu cred că noi vom fi nevoiţi să prelungim Articolul 50”, a declarat Rory Stewart duminică la Sky News, când a fost întrebat care va fi atitudinea lui May în cazul unei respingeri a acordului.

Ministrul britanic al Comerţului Liam Fox a apreciat, tot duminică, că nu este posibil ca UE să fie de acord să propună regatului o amânare prelungită a datei Brexitului.

Pe de altă parte, o deputată laburistă, Caroline Flint a declarat duminică că 60-70 de deputaţi din cadrul Partidului Laburist sunt ostili organizării unui al doilea referendum pe tema Brexitului.

Săptămâna trecută, Partidul Laburist a anunţat că susţine ideea unui nou referendum, într-o încercare de a împiedica fie un Brexit fără acord, fie un Brexit conservator - încheiat prin acordul lui May cu UE în noiembrie.

”Cred că 60-70 de deputaţi din cadrul Partidului Laburist sunt tot atât de ostili ca mine unui al doilea referendum”, a apreciat Caroline Flint, aleasă într-o circumscripţie care a votat în favoarea unei retrageri din UE în refrendumul din 2016.

”BREXITER”-II CER GARANŢII PENTRU A SUSŢINE ACORDUL LUI MAY

Pe de altă parte, deputaţi conservatori care susţin Brexitul şi au votat împotriva acordului retragerii din UE propus de May în ianuarie cer anumite angajamente pentru a susţine un acord revizuit, potrivit Sunday Times.

Textul negociat cu Bruxellesul, aprobat în noiembrie de licerii europeni, a fost respins cu 432 de voturi la 202 la 15 ianuarie în Camera Comunelor.

Conducătoarea britanică încearcă de atunci să renegoieze cu europenii ”backstop”-ul, un mecanism de ultim recurs care vizează să evite o reimpunere a controalelor vamale la cei frontiera de 500 de kilometri între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord şi asupra căruia se concebtrează criticile ”Brexiter”-ilor în Camera Comunelor.

Negociatrul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a declarat vineri că Bruxellesul este dispus să dea regatului noi garanţii cu privire la faptul că această ”plasă de siguramnţă” irlandeză va fi doar temporară.

Potrivit Sunday Times, ”Brexister”-i au redactat o notă în care cer trei puncte, şi anume o ”clauză clară şi juridic constrângătoare care să prevaleze fără ambiguitate” asupra textului acordului retragerii, printr-o formulă care săgaranteze caracterul temporar al ”backstop”-ului şi o uşă de ieşire clară care să-i pună capăt în cazul unui eşec al negocierilor comerciale.

Ziarul scrie că planul a fost elaborat împreună cu parlamentari nord-irlandezi din cadrul Partidului Unionist Democrat (DUP). În cazul în care May le satisface doleanţele, DUP şi conservatorii care susţin Brexitul îl vor susţine într-un vot până la 12 martie.

Deputatul conservator Graham Brady a declarat, la rândul său, că ar susţine un acord al lui May care ar oferi garanţii cu privire la natura temporară a ”backstop”-ului.

”Atunci când un compromis bun se va afla pe masă, noi ne vom uni în spatele premierului şi îl vom ajuta să implementeze o ieşire din Uniunea Europeană la 29 martie”, spune el într-un interviu acordat Mail on Sunday.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.