Militarul american Bowe Bergdahl, ţinut ostatic de talibani timp de cinci ani în Afganistan după ce a dezertat din post, nu va face închisoare, a hotărât o curte marţială la finalul unui proces foarte politizat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un judecător militar de la baza Fort Bragg, în North Carolina (sud-est), a decis vineri să-l lase la vatră ”dezonorabil” pe sergentul Bergdahl, în vârstă de 31 de ani, şi l-a condamnat la plata unei amenzi în valoare de 10.000 de dolari.

Colonelul Jeffery Nance a decis, de asemenea, să-l degradeze de la rangul de caporal la cel de simplu soldat.

Bergdahl a părut tensionat, a făcut grimase şi şi-a încleştat dinţii. Avocaţii săi au pus mâna pe el, iar unul l-a bătut uşor pe spate, scrie The Associated Press.

În campania electorală, Donald Trump l-a catalogat pe Bowe Bergdahl drept un ”trădător murdar depravat” care merita să fie executat, ceea ce i-a determinat pe avocaţii săi să ceară o anulare, respinsă de judecător.

Bergdahl, care a fost eliberat de talibani în 2014, într-un schimb de prizonieri, a pledat vinovat de dezertare şi de faptul că a pus în pericol viaţa camarazilor săi de luptă.

El risca până la cinci ani de închisoare pentru dezertare şi închisoarea pe viaţă din cauza relei conduite în faţa inamicului.

El a spus că şi-a părăsit postul cu gândul să se mute în altă unitate şi să denunţe disfuncţionalităţi în cadrul postului său.

Bowe Bergdahl a fost capturat de talibani după ce şi-a părăsit singur, pe ascuns, baza situată în apropiere de frontiera pakistaneză, pe 30 iunie 2009.

El a fost ţinut în captivitate timp de cinci ani, până când Statele Unite au acceptat ca, în schimbul eliberării sale, să elibereze cinci cadre talibane ţinute în detenţie la Guantanamo Bay (Cuba).

Judecătorul a audiat mărturiile a doi militari răniţi în cursul îndelungatelor şi epuizantelor operaţiuni de căutare de după dispariţia sa.

Unul dintre ei, foarte puternic handicapat, nu a putut să vină la bară, iar soţia lui a depus mărturie în locul lui.

Judecătorul a avut o marjă importantă în luarea hotărârii, deoarece inculpatul nu a negiciat cu pricurorii o limitare a pedepsei.

Procurorii au cerut să fie pedepsit dur, la 14 ani de închisoare. Maiorul Justin Oshana a subliniat că militari au fost răniţi în timp ce-l căutau, după ce a fost dat dispărut în 2009.

Apărarea a încercat să respingă aceste probe prin mărturii despre suferinţele lui Bergdahl în timpul celor cinci ani în care a fost ţinut ostatic, prin contribuţiile sale în cadrul serviciilor militare de spionaj şi la formarea în vederea supravieţuirii şi prin problemele sale de sănătate mentală.

Căpitanul Nina Banks a declarat că, la momentul dezertării, Bergdahl nu fusese diagnosticat cu o tulburare de personalitate schizotipală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.