Agenţia culturală a ONU a adăugat prepararea borşului, o supă preparată de obicei din sfeclă şi cartofi, în Ucraina, pe lista patrimoniului cultural imaterial aflat în pericol de dispariţie, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Unesco a declarat că războiul din Ucraina a "ameninţat" gătitul borşului.
 
"Victoria în războiul pentru borş este a noastră!" a declarat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.
 
Ministerul de Externe al Rusiei a ridiculizat demersul, declarând că versiunea rusă a acestui fel de mâncare nu are nevoie de salvgardare.
 
Borşul este o supă consistentă, de obicei colorată în roşu din sfeclă roşie - deşi există şi varietăţi verzi şi albe.
 
Deşi Ucraina consideră borşul ca fiind mâncarea sa naţională, acesta este consumat pe scară largă şi în Rusia, în alte ţări ex-sovietice şi în Polonia. Ca urmare, originile sale sunt controversate, mai precizează BBC. 
 
În ultimii ani, statutul său ca fiind un fel de mâncare ucrainean sau rusesc a fost dezbătut cu ferocitate pe reţelele de socializare, ceea ce a dus la o intensificare a ceea ce unii au numit "războiul borşului".
 
În 2020, Ucraina a depus o cerere pentru ca gătirea acestui fel de mâncare să fie adăugată pe lista patrimoniului cultural pe cale de dispariţie a UNESCO. Procesul de luare a deciziei a fost accelerat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi a "impactului negativ" asupra tradiţiei preparării acestui fel de mâncare, a precizat UNESCO într-un comunicat de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.