Agenţia culturală a ONU a adăugat prepararea borşului, o supă preparată de obicei din sfeclă şi cartofi, în Ucraina, pe lista patrimoniului cultural imaterial aflat în pericol de dispariţie, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
Unesco a declarat că războiul din Ucraina a "ameninţat" gătitul borşului.
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
 
"Victoria în războiul pentru borş este a noastră!" a declarat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.
 
Ministerul de Externe al Rusiei a ridiculizat demersul, declarând că versiunea rusă a acestui fel de mâncare nu are nevoie de salvgardare.
 
Borşul este o supă consistentă, de obicei colorată în roşu din sfeclă roşie - deşi există şi varietăţi verzi şi albe.
 
Deşi Ucraina consideră borşul ca fiind mâncarea sa naţională, acesta este consumat pe scară largă şi în Rusia, în alte ţări ex-sovietice şi în Polonia. Ca urmare, originile sale sunt controversate, mai precizează BBC. 
 
În ultimii ani, statutul său ca fiind un fel de mâncare ucrainean sau rusesc a fost dezbătut cu ferocitate pe reţelele de socializare, ceea ce a dus la o intensificare a ceea ce unii au numit "războiul borşului".
 
În 2020, Ucraina a depus o cerere pentru ca gătirea acestui fel de mâncare să fie adăugată pe lista patrimoniului cultural pe cale de dispariţie a UNESCO. Procesul de luare a deciziei a fost accelerat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi a "impactului negativ" asupra tradiţiei preparării acestui fel de mâncare, a precizat UNESCO într-un comunicat de presă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.