Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell îndeamnă luni statele membre ale Uniunii Europene (UE) să ”înfrunte” ”explozia” preţurilor energiei şi alimentaţiei, consecinţe ale Războiului rus din Ucrana, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Acesta este un test de rezistenţă al societăţilor noastre”, a subliniat el în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE, la Bruxelles.

”Sunt sigur că (preşedintele rus Vladimir) Putin contează pe oboseala democraţiilor. Sunt sigur că el crede că democraţiile sunt slabe. Societăţile europene nu trebuie şi nu-şi pot permite să fie obosite”, subliniază el.

Liderii europeni sunt îngrijoraţi de o creştere a nivelului ostilităţii faţă de sancţiunile impuse de Occident Rusiei în rândul opiniei publice, în contextul în care preţurile carburanţilor, gazelor naturale şi electricităţii au ”explodat” în UE.

”Societăţile europene şi guvernele statelor menbre UE trebuie să continue să apere deciziile pe care le-au luat” , subliniază Josep Borrell.

El evocă sanţciuni care este necesar ”să continue să exercite presiuni asupra economiei Rusiei, ştiind că nu există soluţii mracol”.

”Noi trebuie să facem asta, exact cum trebuie să susţinem militar Ucraina”, continuă el.

”Bineînţeles că există o creştere a preţurilor energiei şi produselor alimentare. Aceasta este consecinţa directă a acestui război”, recunoaşte Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate.

”Din fericire, noi nu am fost bombardaţi. nu am fost nevoiţi să ne părăsim casele. Însă întreaga lume suferă consecinţele acestui război”, subliniază el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.