Justiţia britanică a respins vineri procedurile judiciare angajate împotriva lui Boris Johnson cu privire la faptul că a minţit în campania referendumului Brexitului - o adevărată mană pentru fostul ministru de Externe, în contextul în care candidează la succesiunea premierului Theresa May, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înalta Curte de la Londra i-a dat dreptate deputatului conservator, care a făcut recurs cu scopul de a împiedica aceste proceduri judiciare, după ce o judecătoare de la tribunalul londonez de la Westminster a decis, săptămâna trecută, să-l convoace în cadrul acestor acuzaţii cu privire la greşeli grave în exercitarea funcţiei sale de primar al capitalei ţării.

”Anulăm decizia judecătorului (...) de a emite citaţia în vederea prezentării în instanţă”, a declarat judecătorul Michael Supperstone.

Înalta Curte nu şi-a motivat în mod exact hotărârea şi s-a declarat convinsă de argumentele apărării.

Boris Johnson, care nu a fost prezent la audiere, a fost acuzat că a minţit cu bună ştiinţă - pe când era primar al Londrei -, spunând că Regatul Unit plătea 350 de milioane de lire sterline (400 de milioane de euro) pe săptămână Bruxellesului.

Această afirmaţie a circulat în toată ţara, pe un autobuz roşu, pe care era înscris sloganul ”Trimitem 350 de milioane de lire sterline UE în fiecare săptămână, să ne finanţăm mai degrabă NHS-ul nostru”, serviciul public de sănătate.

Charisma şi ardoarea lui Johnson şi sloganurile sale simpliste au contribuit, în mare parte, la victoria Brexitului, în favoarea căruia s-au pronunţat aproape 52% dintre votanţi la 23 iunie 2016.

Potrivit datelor Comisiei Europene (CE), factura netă a Regatului Unit s-a ridicat, în medie, la 135 de milioane de lire sterline pe săptămână în perioada 2010-2014.

”MOTIVATE POLITIC”

Plângerea a fost depusă de către omul de afaceri Marcus Ball.

Vineri, la audiere, avocatul lui Johnson, Adrian Darbishire, a denunţat aceste acuzaţii drept ”motivate politic”.

În opinia sa, judecătoarea de la tribunalul de la Westminster a comis, aşadar, o ”eroare de drept” prin fapul că i-a convocat clientul la o audiere preliminară, care urma să stabilească dacă să trimită dosarul la altă curte pentru a fi judecat.

Înalta Curte a fost ”convinsă” de către argumentele lui Darbishire, a declarat judecătoarea Anne Rafferty.

Într-o audiere la tribunalul de la Westminster, avocatul lui Marcus Ball, Lewis Power, a pledat, la rândul său, că ”democraţia cere un leadership responsabil şi onest din partea persoanelor care ocupă funcţii publice”.

Boris Johnson, în vârstă de 54 de ani, face figură de favorit între cei 11 candidaţi la succesiunea Theresei May, care demisionează vineri din funcţia de şefă a Partidului Conservator (Tories), din cauză că nu a putut să pună în aplicare Brexitul, amânat până cel mai târziu la 31 octombrie.

Theresa May asigură tranziţia până la desemnarea, până la sfârşitul lui iulie, a succesorului său la conducerea Partidului Conservator.

Foarte apreciat de către activişti din cadrul bazei formaţiunii, Boris Johnson, un politician abil şi charismatic, provoacă, în schimb, reacţii dure în rândul deputaţilor conservatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.