Premierul britanic Boris Johnson a lăudat ”fantastica” şi ”puternica” uniune veche de 300 de ani a provinciilor care alcătuiesc Regatul Unit, împotriva unei puternice intensificări a veleităţilor scoţiene de independenţă legate de criza covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Johnson a respins joi, pe Insulele Orkney, în nordul Scoţiei, cererea unui nou referendum pe tema independenţei provinciei, la şase ani de la un prim scrutin în care 55% dintre scoţieni au votat pentru a rămâne în Regatul Unit.

”Această uniune este o instituţie fantastică şi puternică”, a declarat Johnson pentru postul Sky News, ”ea ne-a ajutat ţara să traverseze momente dificile”.

Liderul conservator consideră că referendumul ”de acum câţiva ani” constituie un scrutin care are loc doar o dată la o generaţie. ”Şi indiferent cum calculezi, nu a trecut o generaţie” din 2014, a subliniat el.

Cererea unei Scoţii independente revine în forţă după modul de gestionare, foarte criticat, a epidemiei noului coronavirus de către Guvernul Johnson.

Potrivit unui sondaj Panelbase, 54% dintre scoţieni se pronunţau în iulie în favoarea independenţei - cu trei puncte procentuale mai mulţi decât în urmă cu şase luni.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, şefa partidului separatist SNP, i-a urat, într-un mesaj postat pe Twitter, ”bun venit” lui Johnson, cu care nu s-a întâlnit în cursul vizitei.

Ea a profitat de ocazie pentru a reitera unul dintre ”principalele argumente în favoarea independenţei Scoţiei” şi anume puterea de a ”lua propriile decizii, în loc  de a ne vedea viitorul decis de politicieni pe care nu i-am votat”.

În alegerile legislative din decembrie, Scoţia a votat masiv cu Partidul Naţionalist Scoţian (SNP), laminându-i pe conservatorii lui Boris Johnson.

Şefa SNP a dat asigurări că încearcă ”foarte puternic” să colaboreze cu alte provincii britanice, pentru că ”este în interesul nostru al tuturora”.

Însă ea a avertizat că va fi ”foarte fermă” cu privire la ”dreptul Guvernului scoţian” de a-şi lua ”propriile decizii” în domeniul Sănătăţii.

Salutată cu privire la gestionarea sa prudentă din timpul pandemiei covid-19, Nicola Sturgeon este, potrivit ultimelor sondaje, susţinută de 60% dintre scoţieni, cu mult înaintea lui Boris Johnson, foarte puţin popular în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.