Premierul britanic Boris Johnson declară că-şi asumă ”deplina responsabilitate” a infracţiunilor comise în timpul carantinei anticovid prin petreceri în cercurile puterii, în urma publicării unui raport care acuză vârful puterii de pe Downing Street, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îmi asum deplina responsabilitate a tot ceea ce s-a întâmplat sub conducerea mea”, a declarat în Legislativ liderul conservator în Parlamentul britanic.

Boris Johnson şi-a reiterat scuzele cu privire la acest scandal - ”partygate”.

O anchetă administrativă cu privire la ”partygate” acuză - în concluzii cruciale pentru viitorul politic al lui Boris Johnson - puterea la vârf de la Downing Street şi o îndeamnă să-şi ”asume responsabilitatea” petrecerilor organizate în reşedinţa premierului prin încălcarea carantinelor anticovid.

Liderul Partidului Conservator a părut, în ultimele săptămâni, să fie în măsură să depăşească acest scandal susceptibil să-l înlăture de la putere, însă scandalul a fost relansat săptămâna aceasta, prin publicarea în presă a unor mărturii şi fotografii copleşitoare.

În urma aplicării unor sancţiuni de către poliţie, săptămâna trecută, funcţionarul de rang înalt Sue Gray, care are reputaţia unei persoane intrasigente, prezintă concluziile într-un raport care detaliază - eveniment cu eveniment şi cu e-mailuri şi forografii ca probe - ceea ce se întâmpla în culisele puterii britanice în timp ce britanicii erau obligaţii la sacrificii dure.

”ASUMAREA RESPONSABILITĂŢII ACESTEI CULTURI”

Fără să numească oficiali - şi fără să recomande sancţiuni -, Sue Gray acuză puterea, la cel mai înalt nivel, de aceste evenimente care ”nu ar fi trebuit să fie autorizate să aibă loc”.

”Este totodată adevărat că unii dntre funcţionarii cel mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa unor oficiali de rang înalt. Conducătorii de rang înalt, politici sau oficiali, trebuie să-şi asume responsabilitatea acestei culturi”, îndeamnă ea.

Acum, problema este dacă aceste noi elemente vor fi suficiente să relanseze furia majorităţii, o vreme potolită, eventual să demonstreze că şeful Guvernului a minţit Parlamentul - ceea ce i-ar putea precipita plecarea de la putere.

Boris Johnson s-a exprimat în Parlament cu privire la acest subiect.

După ce şi-a văzut popularitatea scăzând în timpul iernii, din cauza ”partygate”, Boris Johnson a reuşit să-şi redreseze imaginea afişându-se în vârful susţinerii Ucrainei de către Occident împotriva invaziei Rusiei.

Partidul său Consevator a suferit, însă, pierderi grele în alegeri locale, la începutul lui mai, ceea ce i-a boţit imaginea de maşină de câştigat la urne, care l-a protejat mult timp pe fostul primar al Londrei.

O inflaţie istorică alimentează, de asemenea, nemulţumirea britanicilor.

126 DE AMENZI

Guvernul britanic urmează să anunţe un nou plan de ajutare a gospodăriilor, afectate de o scumpire ameţitoare a facturlor la energie, un lucru pe care opoziţia l-a legat de voinţa de a face uitat ”partigate”.

Boris Johnson are de dat explicaţii delicate miercuri, o zi care marchează sfârşitul anchetei lui Sue Gray, întârziate mult timp de lansarea, în paralel, a unei anchete a poliţiei.

Ancheta poliţiei s-a încheiat săptămâna trecută şi dezvăluie amploarea încălcării reglementărilor anticovid impuse de către Downing Street în lupta împotriva pandemiei covid-19, care s-a soldat cu aproape 180.000 de morţi în Regatul Unit.

În total, 126 de amenzi au fost emise cu privire la infracţiuni în timpul a opt evenmente - inclusiv o amendă aplicată lui Boris Johnson, din cauza unei petreceri cu ocazia unei aniversări, în iunie 2020.

Acest bilanţ este considerat, cu toate acestea, relativ îngăduitor cu premierul britanic, care a participat la reuniuni aparent mai grave.

Boris Johnson şi-a cerut scuze atunci când a primit amenda, însă a refuzat să demisioneze.

În cazul în care noile elemente conving peste 50 de deputaţi din cadrul majorităţii conservatoare să-l arunce peste bord, Boris Johnson riscă să fie vizat de o moţiune de neîncredere, la aproape trei ani de la instalarea sa triumfală la Downing Street, în toiul psihodramei Brexitului.

Raportul ar putea alimenta, de asemenea, acuzaţii cu privire la faptul că a minţit, care urmează să fie examinate în cadrul altei anchete parlamentare, prevăzută.

Dacă această anchetă parlamentară conchide că Boris Johnson a minţit cu bună-ştiinţă la tribuna Camerei Comunelor atunci când a spus că nu a încălcat regulile anticovid, el ar urma să demisioneze.

Critici ale opoziţie, care îndeamnă puternic la demisia sa, şi-au pierdut intensitatea după ce poliţia a deschis o anchetă în care este vizat liderul Partidului Laburist (în opoziţie) Keir Starmer.

Keir Starmer s-a angajat să demisioneze în cazul în care poliţia îl amendează din cauză că a încălcat reglementările anticovid printr-o vizită în zona rurală, în 2021, în cursul căreia a comandat curry şi bere pentru echipa sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.