Premierul britanic Boris Johnson a anunţat înfiinţarea unei comisii privind inegalităţi rasiale şi îndeamnă la atacarea ”substanţei” rasismului şi nu a simbolurilor, o trimitere la degradări recente ale unor statui, în marja unor manifestaţii antirasiste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să atacăm substanţa problemei, nu simbolurile. Trebuie să abordăm prezentul, nu să încercăm să rescriem trecutul - iar asta înseamnă că nu putem şi nu trebuie să ne lăsăm antrenaţi într-o dezbatere fără sfârşit cu privire la care personaj istoric binecunoscut este suficient de pur sau politic corect pentru a rămâne în vederea publicului”, a scris liderul conservator într-un editorial în cotidianul The Telegraph, publicat duminică seara pe site-ul ziarului.

El a anunţat înfiinţarea unei comisii însărcinate să examineze ”toate aspectele inegalităţilor” în privinţa locurilor de muncă, sănătăţii sau studiilor universitare.

Liderul conservator revine asupra cazului statuii premierului Winston Churchill, situată în apropiere de Parlament, la Londra, vandalizată în marja manifestaţiilor împotriva rasimului declanşate de moartea americanului de culoare George Floyd, asfixiat de către un poliţist alb.

Inscripţia ”era un rasist” a fost scrisă sub numele liderului conservator, acuzat de faptul că a făcut declaraţii rasiste şi anume împotriva indienilor.

Statuia a fost protejată ulterior cu o cutie de metal.

Mii de manifestanţi - susţinuţi de grupări de extremă dreapta - s-au adunat sâmbătă în apropiere de Parlament, cu scopul de a ”ridica garda” în jurul monumentului.

Confruntări au avut loc între manifestanţi de extremă dreapta şi poliţie - care a procedat la 113 arestări.

Boris Johnson apreciază că ”este întru totul absurd ca grupuri de huligani de extremă dreapta şi scandalagii să vină la Londra cu misiunea de a apăra statuia lui Winston Churchill”.

Churchill ”era un erou”, a scris Johnson.

”Eu mă voi opune din toate forţele oricărei tentative de a retrage această statuie din locul ei de la Parlament, iar cu cât mai repede vom putea scoate protecţia care o apără, cu atât mai bine”, a adăugat el.

În loc să se dea jos statui, ca cea a negustorului de sclavi Edward Colston, smulsă de pe piedestal de activişti împotriva rasismului, la Bristol, în sud-vestul Angliei, Boris Johnson propune ”să se construiască altele şi să se sărbătorească oamenii care, potrivit generaţiei noastre, merită un moment”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.