Nimic nu pare să-l oprească pe fostul ministru Boris Johnson, un susţinător convins al Brexitului, creditat pe primul loc între cei 11 candidaţi la succesiunea premierului britanic Theresa May, care se înregistrează luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nouă bărbaţi şi două femei şi-au manifestat interesul să conducă Partidul Conservator (Tories) şi să o înlocuiască pe Theresa May, care a demisionat vineri din funcţia de şefă a formaţiunii, cu puţin înainte de expirarea termenului depunerii candidaturilor.

Învingătorul va ajunge pe Downing Street, postul de premier revenind şefului formaţiunii care reuneşte o majoritate parlamentară suficientă să guverneze. El va avea delicata misiune să ducă la sfârşit ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), ceea ce Theresa May nu a reuşit să facă, nevoită să amâne până cel mai târziu la 31 octombrie data Brexitului, prevăzută iniţial la 29 martie.

Favorit la casele de pariuri şi ţinta altor candidaţi, care văd în el principalul lor rival, Johnson le prezice britanicilor un viitor glorios într-un Regat Unit în afara UE, cu care este pregătit de încleştare în negocieri cu privire la Brexit.

El a ameninţat să nu plătească factura Brexitului - o sumă evaluată între 40 şi 45 de miliarde de euro -, dacă UE nu acceptă condiţii mai bune pentru ţara sa.

”Prietenii noştri şi parlamentarii trebuie să înţeleagă că banii vor fi păstraţi până când avem mai multă claritate despre calea de urmat”, a declarat ”BoJo” într-un interviu acordat The Sunday Times.

Promiţând să fie intransigent cu UE şi să unească ţara, Boris Johnson se prezintă drept singurul capabil să împiedice o aneantizare totală a conservatorilor şi îi atacă pe cei doi adversari ai acestora - Partidul Brexitului, marele învingător în alegerile europene, şi Partidul Laburist (Labour), principalul partid de opoziţie.

Partidul Conservator se află în mare dificultate, clasându-se pe un umilitor loc cinci în alegerile europene, la sfârşitul lui mai, iar în eventualitatea unor alegeri legislative s-ar clasa abia pe locul patru, cu 18% din voturi, potrivit unui sondaj Yougov referitor la intenţiile de vot ale britanicilor, realizat la 5 şi 6 iunie.

Supravieţuirea partidului va depinde de capacitatea sau nu a şefului său de a pune în apliare Brexitului, la trei ani de la referendumul din iunie 2016, în care tabăra ”Leave”  a obţinut o victorie strânsă cu aproape 52% din voturile exprimate.

În lupta conservatorilor pentru putere, ”marea problemă, evident, este Brexitul”, a declarat pentru AFP Tim Bale, un profesor de politică la Universitatea Queen Mary din Londra. ”Foarte puţine alte lucruri preocupă Partidul Conservator în acest moment”.

”RENEGOCIERE”

"Boris Johnson este susceptibil să obţină o victorie în aceste alegeri, pentru că le oferă membrilor partidului conservator ceea ce vor (...), un Brexit fără acord (no deal)”, adaugă Bale. ”Să reuşească cu adevărat, asta e altă treabă”.

Candidaţii anunţaţi la succesiunea Theresei May se ceartă, pentru moment, asupra strategiei de abordat, între cei care vor ca regatul să iasă din Uniune inclusiv fără acord şi cei care afirmă că pot să renegocieze.

În a doua categorie se află şeful diplomaţiei britanice Jeremy Hunt, care s-a declarat ”absolut sigur că, dacă adoptăm abordarea corectă a subiectului, europenii ar fi gata să negocieze”, sprijindu-se pe o conversaţie pe care a avut-o cu Angela Merkel.

Cei 27 au repetat, cu toate acestea, că nu se vor atinge de acordul ieşirii din UE încheiat în noiembrie între Londra şi Bruxelles, respins în trei rânduri de către deputaţii britanici.

Pentru a-şi înregistra candidatura luni, pretendenţii la postul de şef al conservatorilor este necesar să aibă susţinerea a opt din cei 313 de deputaţi conservatori.

Ei dezbat marţi, în faţa deputaţilor din tabăra lor, înaintea unei serii de voturi cu buletine secrete în vederea eliminării candidaţilor, până la rămânerea în cursă a doi dintre aceştia.

Adunarea membrilor Partidului Conservator - care numără 160.000 de activişti - va desemna, apoi, învingătorul.

Învingătorul urmează să preia conducerea, pe Downing Street, la sfârşitul lui iulie. Theresa May asigură tranziţia până atunci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.