Premierul britanic Theresa May a demisionat vineri de la şefia Partidului Conservator, deschizând astfel în mod oficial cursa la succesiunea sa, al cărei învingător va avea greaua sarcină să reuşească acolo unde ea a eşuat, şi anume să pună în aplicare Brexitul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ea a demisionat”, a anunţat într-un comunicat Comitetul 1922, însărcinat cu organizarea Partidului Conservator.

Această plecare este şi mai amară, din cauza ascensiunii Partidului Brexitului al populistului Nigel farage.

Fondată în urmă cu doar câteva luni şi hotărât să pună capăt bipartizanismului britanic, această formaţiune a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile europene, la sfârşitul lui mai, cu 31,6% din sufragii.

Iar formaţiunea a fost aproape să intre în Parlamentul britanic joi, într-un scrutin legislativ parţial, însă Partidul Laburist a reuşit să-şi păstreze mandatul, în pofida unui context local foarte defavorabil. Candidatul său, Mike Greene s-a clasat al doilea (29%), după laburista Lisa Forbes (31%), dar cu mult înaintea conservatorilor (21%), pe locul trei.

Specialistul în sondaje John Curtice apreciază că Regatul Unit este de-acum ”altă planetă politică”, în care Partidul Brexitului încarnează ”o forţă perturbatoare semnificativă”.

În atragerea voturilor, Nigel Farage a declarat la BBC că contează pe apariţia unui ”vot tactic” din partea alegătorilor conservatori, care s-ar baza pe partidul său pentru a evita ”să sfârşească cu (liderul Partidului Laburist Jeremy) Corbyn la guvern”.

”DISPARIŢIE”

După această demisie de la şefia Partidului Conservator (Tories), Theresa May rămâne în funcţie până la desemnarea succesorului său de către conservatori, până la sfârşitul lui iulie. În Regatul Unit, postul de premier îi revine de drept şefului partidului ce deţine în Parlament o majoritate suficientă pentru a guverna.

În următoarele săptămâni, Theresa May ”va continua să lucreze pentru oamenii din această ţară. În ceea ce priveşte Brexitul, premierul a subliniat că nu ea va avansa procesul, ci succesorul său”, a relevat joi purtătorul său de cuvânt.

Următorul şef al guvernului britanic va trebui, aşadar, să pună la loc Brexitul pe şine, fie negociind un nou acord cu Brexiellesul, fie optând pentru o ieşire fără acord (”no deal”) - două scenarii care se află deja în centrul cursei în vederea succesiunii.

Între cei 11 candidaţi aflaţi în cursă, deputatul conservator Boris Johnson, în vârstă de 54 de ani, fostul primar al Londrei, un fost ministru de Externe şi un campion al ”Brexiter”-ilor face figură de favorit.

Foarte apreciat de activişti din cadrul bazei partidului, acest politician abil şi charismatic provoacă, în schimb, reacţii mai contrastante în rândul deputaţilor conservatori, care urmează să selecţioneze, începând de miercuri, doi candidaţi care să fie departajaţi, apoi, de către activişti.

Adresându-se marţi seara aleşilor partidului, el a avertizat că ”tories” sunt ameninţaţi cu ”dispariţia”, dacă Brexitul nu este pus în aplicare la 31 octombrie.

Boris Johnson a scăpat vineri de un obstacol în candidatura sa - justiţia a respins proceduri angajate împotriva sa din cauză că a minţit în campania referendumului Brexitului.

ZDROBITĂ

Theresa May, în vârstă de 62 de ani, a preluat şefia Guvernului în iulie 2016, în urma acestui referendum în care britanicii care s-au dus la vot au hotărât cu aproape 52% din voturi ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană (UE).

Ei i-a revenit atunci sarcina atât să deşire cei peste 40 de ani de legături cu UE, cât şi să-i unească pe britanici în jurul unei viziuni a Brexitului susceptibilă să acopere prăpastia între susţinătorii şi adversarii acestui divorţ - primul trăit de clubul european. Însă ea nu a ştiut să facă faţă acestei provocări.

Acordul pe care l-a încheiat în noiembrie cu Bruxellesul, menit să organizeze o plecare blândă a regatului din Uniune, a fost respins în trei rânduri de către deputaţii britanici - tot atâtea înfrângeri umilitoare.

Rămasă fără muniţie în vederea evitării unei ieşiri fără acord, temut de mediile economice, Theresa May a fost nevoită să amâne până cel mai târziu la 31 octombrie data Brexitului, prevăzut iniţial la 29 martie.

Uzată de Brexit - dar şi de comploturi şi critici neîncetate a căror obiect a fost în cadrul propriului partid, profund împărrţit asupra acestei probleme -, o Theresa May în lacrimi îşi anunţa, la 24 mai, demisia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.