Fostul premier britanic David Cameron dezvăluie că actualul şef al Guvernului Boris Johnson paria pe un eşec al votului în favoarea Brexitului în referendumul din 2016, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ştiţi, chiar cu câteva minute înainte de a se duce să explice de ce era în favoarea Brexitului, el mi-a trimis un mesaj în care spunea «Brexitul va fi zdrobit ca o broască râioasă sub o grapă»”, a declarat David Cameron într-un interviu la postul de televiziune ITV.

”El credea că votul în favoarea Brexitului avea să piardă, dar nu voia să renunţe la şansa de a fi de partea romantică, patriotică şi naşionalistă a Brexitului”, a continuat fostul premier conservator (2010-2016).

Însă Boris Johnson ”nu a apărat niciodată (Brexitul) înainte, el credea că (Brexitul) va pierde şi de aceea a făcut alegerea” de a-l susţine, a insistat Cameron.

Boris Johnson a fost unul dintre marii artizani ai victoriei Brexitului în referendumul din 23 iunie 2016, prin care aproape 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat în favarea unei ieşiri din blocul european.

Fostul primar al Londrei şi un fost ministru de externe, «BoJo» i-asuccedat Theresei May ca premier la sfârşitul lui iulie, promiţând să scoată cu orice preţ regatul Unit din Uniunea Europeană(UE) la 31 octombrie, cu sau fără acordul de retragere încheiat cu Bruxellesul.

Cu 45 de zile înaintea datei prevăzute a Brexitului,, el a luat în calcul în mod deschis un divorţ fără acord, în pofida unor previziuni alarmante, stabilite de către propriul său Guvern - penurii alimentare şi de medicamente şi riscul unor tulburări publice.

”Regret enorm unde am ajuns”, a mărturisit David Cameron, care va rămâne în Istorie ca premierul prin care s-a ajuns la Brexit.

”Îmi asum partea mea de responsabilitate, pentru că era refrendumul meu, campania mea (în favoarea rămânerii în UE) şi l-am pierdut”, a continuat el, precizând că exclude o întoarcere în politică.

David Cameron, în vârsta de 52 de ani, îşi exprimă regretul, însă refuză să îşi asume responsabilitatea a ”tot ceea ce a urmat” după referendumul de la 23 iunie 2016.

Fostul lider conservator şi-a anunţat demisia la o zi după consultare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.