Premierul britanic Boris Johnson anunţă miercuri o anchetă independentă - care urmează să fie lansată în 2022 -, cerută de mult timp de către opoziţie, cu privire la modul foarte criticat în care liderul conservator a gestionat pandemia covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În faţa unei asemenea tragedii, statul are obligaţia să-şi examinze acţiunile într-un mod cât riguros şi cinstit posibil şi să tragă concluzii pentru viitor. De aceea am spus mereu că, atunci când va veni momentul, este necesar să aibă loc o anchetă aprofundată şi independentă”, a anunţat Johnson în Camera Comunelor.

”Astfel, pot săconfirm azi (miercuri) că Guvernul va stabili o anchetă publică independentă”, care să aibă ”capacitatea de a ordona producerea tuturor documentelor pertinente şi culegerea unor măturii orale în public şi sub jurământ”, a precizat el.

În opinia sa, ”momentul bun” în vederea lansării acestei anchete este ”primăvara lui 2020”.

Premierul conservator se angajează totodată să consulte autorităţile din Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, competente în gestionarea crizei sanitare pe teritoriile lor, înainte de a trasa conturul anchetei.

Această anchetă este o ”imensă uşurare”, apreciază într-un comunicat cofondatorul asociaţiei rudelor victimelor pandemiei covid-19 Bereaved Families for Justice, Jo Goodman.

Însă el subliniază că, în primăvara lui 2022, este ”prea târziu” să se lanseze o investigaţie.

”Sunt în joc vieţi”, a avertizat el, subliniind că ”experţi în sănătate şi cercetători avertizează împotriva unui al treilea val (al epidemiei covid-19) în toamnă”.

”O examinare rapidă în vara lui 2020 ne-ar fi putut salva rudele moarte în al doilea val din iarnă”, acuză el.

Boris Johnson a fost atacat încă de la început din cauza unei gestionări denunţate drept haotice a pandemiei, care s-a soldat cu 127.500 de morţi în Regatul Unit, cel mai sângeros bilanţ din Europa.

Lui Johnson i se reproşează faptul că a întârziat să înţeleagă amploarea pandemiei, că a impus carantine prea tâziu şi că a scos din carantină prea repede.

Guvernul său este acuzat totodată de risipă în atribuirea unor contracte cu privire la furnizarea unor măşti de protecţie şi altor echipamente de protecţie personală.

Succesul campaniei de vaccinare masive, în care o treime dintre adulţi au fost vaccinaţi cu o primă doză de vaccin, i-a permis însă lui Boris Johnson să-şi recupereze din imagine şi să relaxeze treptat restricţii după o a treia carantină, în urma unei îmbunătăţiri a situaţiei sanitare.

O anchetă independentă este cerută de mult timp de către Partidul Laburist, aflat în opoziţie, însă Guvernul consideră că este prematur ca ancheta să fie lansată în toiul crizei, în timp ce noul coronavirus face în continuare ravagii.

Liderul laburist Keir Starmer a salutat miercuri anunţul lui Johnson, însă a a apreciat că că ancheta poate să fie lansată mai devreme decât în primăvara lui 2022.

El îndeamnă totodată Guvernul să-i consulte pe muncitorii din prima linie şi familiile care şi-au pierdut membri din cauza covid-19, a căror colaborare este, în opinia sa, indispensabilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.