Fostul premier britanic Boris Johnson a încasat 315.000 de euro pentru un discurs pe care l-a susţinut în octombrie în Statele Unite în faţa unor asigurători, potrivit unui registru în care deputaţii britanici îşi declară veniturile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Actualizarea acestui registru, publicată joi, arată că Boris Johnson a încasat 276.130 de lire sterline (314.830) pentru acest discurs de 30 de minute, urmat de 45 de minute de discuţii la Consiliul Agenţilor şi Curtierilor de Asigurări, la Colorado Springs.

Ziarele britanice au făcut vâlvă cu privire la acest discurs plătit gras, dar evocau atunci suma de 150.000 de dolari - mai puţin de jumătate din cât a încasat în mod real BoJo.

Boris Johnson precizează în registru că a muncit, în total, opt ore şi jumătate - echivalentul unei remuneraţii orare de 32.500 livres (37.000 euro).

Transportul şi cazarea i-au fost asigurate atât lui, cât şi unui număr de doi membri ai echipei sale.

Boris Johnson a susţinut acest discurs la un pic mai mult de o lună de la demisia sa de la Downing Street, după ce a fost abandonat de către propriul Guvern, sătul de scandaluri şi minciuni, şi cu doar câteva zile înainte de a încerca o revenire spectaculoasă pentru a o înlocui pe Liz Truss, efemera sa succesoare, care a demisionat la 20 octombrie.

El a abandonat cursa până la urmă, iar fostul său ministru al Finanţelor Rishi Sunak a devenit premier.

AJUTOR DE LA RUPERT MURDOCH

Registrul intereselor financxiare ale membrilor Parlamentului britanic furnizează informaţii despre remuneraţiile financiare ale deputaţilor sau despre orice avantaj pe care-l primesc susceptibil să fie perceput ca influenţându-le acţiunile ca aleşi în Legislativ.

Boris Johnson - care este obligat să completeze acest registru în calitate de deputat - a încasat echivalentul sumei de 11.559 de lire sterline (13.180 euro) de la magnatul media Rupert Murdoch, pentru cheltuieli de transport şi cazare în vederea unei reuniuni în Montana, în Statele Unite, unde magnatul deţine un ranch.

În registru se arată că fostul premier a fost cazat - împreună cu familia sa - mai multe zile, în octombrie de către lordul Anthony Bamford, un om de afaceri pro-Brexit care a finanţat în parte recepţia de la căsătoria lui Boris cu Carrie Johnson în conacul său de la ţară, în iulie.

Aeroportul londonez Gatwick a oferit cuplului şi copiilor acestuia salonul de lux în două rânduri, în octombrie, în sumă de 3.168 lire sterline (3.616 euro).

Acest lucra s-a întâmplat la 22 octombrie, când Boris Johnson s-a întors în pripă din vacanţă, din Republica Dominicană, pentru a se lansa în cursa la numărul 10 pe Downing Street.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.