Condiţii este necesar să fie îndeplinite înaintea retragerii trupelor americane din Siria, ca de exemplu securitatea aliaţilor lor kurzi, a anunţat John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite doresc ca Turcia să garanteze protecţia kurzilor în Siria, a declarat pentru presă Bolton, aflat într-o vizită în Israel de sâmbătă, potrivit postului american NBC News.

Ankara nu-şi ascunde intenţia de a lansa o ofensivă contra kurzilor în Siria, pentru a împiedica formarea la poarta sa a unui embrion al unui stat kurd susceptibil să relanseze separatismul kurzilor în Turcia.

Combatanţii kurzi din Siria - aliaţi ai Statelor Unite în lupta împotriva jihadiştilor - se tem că retragerea americană îi poate lăsa descoperiţi în faţa Turciei.

După anunţarea retragerii - care a zguduit numeroşi aliaţi ai Washingtonului -, Donald Trump a dat asigurări că retragerea va avea loc ”într-o anumită perioadă” şi ”de pe oo zi pe alta”, părând că a luat notă de îndemnuri la a evita o plecare precipitată.

”Există obiective pe care voim să le îndeplinim şi care sunt o condiţie în vederea acestei retrageri”, a declarat Bolton duminică, fără să facă alte precizări.

”Data retragerii depinde de implementarea acestor condiţii (...). Odată ce se va face asta, vom putea vorbi de un calendar”, a adăugat consilierul, care urma să efectueze o vizită în Turcia după cea în Israel.

Unii dintre cei aproximativ 2.000 de militari americani aflaţi în post în Siria ar putea să rămână - la baza Al-Tanaf, în sudul ţării -, cu scopul de a contracara prezenţa iraniană pe teritoriul sirian, a precizat Bolton.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care s-a întâlnit cu Bolton duminică seara, s-a angajat să continue eforturile în vederea împiedicării Iranului de a se implanta militar în Siria.

Israelul a lansat sute de atacuri aeriene în Siria contra a ceea ce prezintă drept ţinte aparţinând armatei iraniene şi livrări de armament perfecţionat furnizat mişcării Hezbollah, susţinute de Teheran.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo i-a transmis marţi, într-o întâlnire în Brazilia, lui Netanyahu că retragerea din Siria nu va afecta susţinerea americană şi protecţia Israelului.

”Poziţia noastră e clară”, a decarat duminică Netanyahu. ”Continuăm să acţionăm, pentru moment, împotriva consolidării armatei iraniene în Siria şi a oricui ar submnina sau ar încerca să ameninţe securitatea Israelului”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.