Consilierul în probleme de securitate naţională al lui Donald Trump John Bolton, aflat miercuri într-o vizită la Abu Dhabi, a acuzat Iranul că se află în spatele ”actelor de sabotaj” de la 12 mai vizând patru nave, la intrarea în Golaful Persic, care au contribuit la o intensificare a tensiunilor în regiune, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Unele dintre forţele din Operaţiunile noastre Speciale au fost invitate să-şi dea cu părerea ca experţi” şi ”este clar” că vapoarele - două petroliere saudite, unul norvegian şi un cargo din EAU - au fost ţinta unor ”mine navale, foarte probabil din Iran”, a declarat Bolton, care a sosit marţi în Emiratele Arabe Unite (EAU), o ţară aliată Statelor Unite.

Statele Unite s-au alăturat altor ţări într-o anchetă condusă de către EAU cu privire la aceste incidente ce au sporit tensiunea la Golful Persic.

”Nu există vreun fel de îndoială de spirit la Washington cu privire la identitatea celui care se face vinovat de această situaţie”, le-a declarat unor jurnalişti Bolton, referindu-se în mod implicit la Iran, marele inamic al Statelor Unite.

”Cine altcineva ar fi putut să facă asta, după voi? Cineva din Nepal?”, a adăugat el ironic.

Oficialul american a dezvăluit de asemenea un ”atac eşuat vizând portul saudit Yanbu cu câteva zile înainte de cele vizând petrolierele”.

El nu a făcut însă vreo precizare cu privire la acest ”atac nefructuos” care a vizat principalul oraş petrolier, situat în vestul regatului saudit, la Marea Roşie.

”Susţin ceea ce am făcut noi până în prezent. Este vorba despre a explica foarte clar Iranului şi substituţilor săi că acest fel de măsuri riscă să antreneze o reacţie foarte puternică din partea Statelor Unite”, a spus Bolton.

Această vizită a reprezentantului belicos al lui Trump are loc cu o zi înaintea a trei summituri organizate, la Mecca, în Arabia Saudită, la cererea Riadului, care intenţionează să-şi izoleze şi mai mult marele rival iranian în Orientul Mijlociu.

În timp ce summitul Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) era prevăzut de mult timp, Riadul a convocat alte două reuniuni, ale Consiliuluii Cooperării la Golful Persic (CCG) şi Ligii Arabe.

”MĂSURI DISUASIVE”

Tensiunile regionale s-au exacerbat după ce administraţia Trump a înscris, în aprilie, Gardienii Revoluţiei iraniene pe lista neagră a ”organizaţiior teroriste” şi şi-a consolidat, în mai, sancţiunile economice impuse Teheranului, după ce a ieşit, în urmă cu un an, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Ele au crescut şi mai mult în urma unor incidente maritime în largul EAU şi multiplicării unor atacuri cu drone ale rebelilor yemeniţi huthi, susţinuţi de Teheran, vizând ţinte saudite, între care două staţii de pompare ale unui oleoduct, la 14 mai.

La începutul lui mai, Washingtonul a anunţat desfăşurarea la Golful Persic a unui portavion şi unor bombardiere de tip B-52, după care a decis să trimită 1.500 de militari suplimentari în Orientul Mijlociu, invocând ”ameninţări” iraniene.

Miercuri, Bolton a catalogat aceste măsuri drept ”disuasive”.

Întrebat dacă deţine probe directe ale responsabilităţii iraniene în incidentele maritime, el a refuzat ”să intre în detalii”, subliniind că este important ca Iranul ”să ştie că noi ştim”.

La puţin timp după actele de sabotaj, Teheranul, aflat în defensivă, a condamnat aceste acte drept ”îngrijorătoare şi regretabile” şi a îndemnat la o anchetă.

La 24 mai, administraţia Trump a informat Congresul american cu privire la noi vânzări de armament către Arabia Saudită şi EAU, invocând din nou ”ameninţarea” iraniană, cu scopul de a ocoli posibilitatea de care dispune Congresul de a bloca acest tip contract.

Generali iranieni au ameninţat să închidă - în cazul unui război - Strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează 35% din petrolul transportat pe mare.

Bolton a precizat că urmează să se întâlnească, în cadrul vizitei, cu prinţul moştenitor de la Abu Dhabi, cel mai puternic om în EAU, şeicul Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, pentru a discuta despre relaţiile bilaterale şi tensiuni regionale, înainte să plece la Londra.

”Rămânem îngrijoraţi şi cât mai vigilenţi posibil”, a declarat el, adăugând că ”răspundem şi ne consultăm mai strâns aliaţii în regiune pentru a discuta despre ceea ce va trebui să facem în continuare”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.