Donald Trump, care se află într-o vizită de stat în Japonia. a adoptat un ton conciliant faţă de amplificarea tensiunilor cu Iranul şi a dat asigurări că Washingtonul nu caută o schimbare de regim la Teheran, s-a arătat optimist cu privire la intenţiile Coreei de Nord şi a lăudat ”inteligenţa” dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu căutăm o schimbare de regim (la Teheran), vreau ca acest lucru să fie clar”, a tunat preşedintele american, în timp ce Statele Unite desfăşoară mijloace militare în regiune.

”Ceea ce vrem noi este absenţa armelor nucleare. Nu vreau absolut deloc să fac rău Iranului”, a adăugat el, la finalul unui summit cu premierul japonez Shinzo Abe, la Tokyo, apreciind inclusiv că poate ”ajunge la un acord”.

Mai devreme, luni, el a întins o mână, declarându-se convins că Iranul doreşte un asemenea dialog.

”Dacă ei vor să vorbească, noi vom vorbi”, a declarat el.

El a părut de asemenea să-l îndemne pe Abe la o mediere japoneză, subliniind ”relaţiile strânse” ale acestuia cu lideri iranieni. Presa îi atribuie lui Abe intenţia de a efectua în curând o viztă în Iran.

”POTENŢIAL ECONOMIC FENOMENAL”

Cu privire la celălalt punct fiebinte al politicii extrene americane, Coreea de Nord, el l-a catalogat pe liderul nord-coreean drept ”un tip foarte inteligent”, apreciind că Kim Jong Un ”înţelege bine” faptul că arma nucleară nu poate aduce decât ”lucruri rele” şi că ţara sa dispune de un ”potenţial economic fenomenal” de dezvoltare.

El a evocat anterior ”un mare respect între Statele Unite şi Coreea de Nord”, referindu-se la cele două întâlniri cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, în iunie 2018 în Sinagapore şi apoi în Vietnam, la Hanoi, în februarie, în pofida faptului că aceasta din urmă s-a încheiat cu un eşec.

De atunci, negocieri în dosarul nuclear s-au împotmolit, iar Phenianul a efectuat la începutul lui mai teste de rachete cu rază scurtă de acţiune. Însă Trump a minimalizat aceste acţiuni duminică.

”Coreea de Nord a lansat câteva arme mici, ceea ce i-a deranjat pe unii în ţara mea şi pe alţii, dar nu pe mine”, a scris el pe Twitter, în timp ce gazda sa, Abe, subliniază, din contră, riscul Japoniei, aflată în apropierea rachetelor cu rază scurtă de acţiune.

Trump s-a întâlnit luni, a doua oară, cu familii ale unor cetăţeni japonezi răpiţi în plin Război Rece de către agenţi ai Phenianului.

Abe, pentru care această problemă are o mare importanţă în politica internă, l-a îndemnat cu regularitate să intervină pe lângă Coreea de Nord pentru a-i trimite înapoi în ţară pe cei care au supravieţuit.

Premierul japonez speră să îl întâlnească personal pe Kim Jong Un şi a a declarat că a obţinut ”susţinerea deplină” a preşedintelui american în acest subiect.

Cu privire la China, Trump s-a arătat încrezător. El a apreciat că există ”şanse foarte bune” să se semneze, în curând, un acord comercial, în pofida unei recente înăspriri a negocierilor între primele două puteri economice ale lumii.

BANCHET IMPERIAL ŞI AMABILITĂŢI

Donald Trump a devenit, luni dimineaţa, primul lider străin care s-a întâlnit cu împăratul Japoniei Naruhito, ce a urcat pe Tronul Crizantemei la începutul lui mai, după abdicarea, la începutul lui mai, a tatălui său, Akihito.

”Sunt peste 200 de ani de când nu a mai avut loc un asemenea eveniment în istoria Japoniei. Este o mare onoare”, a repetat Trump, în onoarea căruia se dă, luni seara, un banchet imperial.

Shinzo Abe speră să atragă, prin această primire călduroasă, graţiile partenerului său, în negocieri comerciale nipono-americane, aflate în curs.

Donald Trump a deplâns din nou, luni, un ”enorm dezechilibru” între cele două ţări, apreciind însă că o soluţie este posibilă.

Relaţiile între cele două ţări ”nu au mai fost atât de bune vreodată”, iar ”eu sunt sigur că vom ajunge la o soluţie în ceva timp”, a spus el, evocând anunţuri ”probabil în august”, după alegerile senatoriale din iulie în arhipelag.

Trump a saluatat de asemenea viitoarea achiziţionare de către japinia a 105 avioane americane de luptă de tip F-35 suplimentare, în contextul în care arhipelagul îşi consolidează cheltuielile cu înarmarea, pentru a oferi garanţii aliatului său în partea comercială.

Un martor al acestei înţelegeri cordiale, vizita lui Trump, care a sosit în Japonia sâmbătă, s-a desfăşurat sub cele mai bune auspicii şi schimburi de amabilităţi.

Trump şi Abe şi-au consolidat ”prietenia” printr-o partidă de golf, după care s-au dus la finala turneului de sumo de la Tokyo.

Preşedintele american i-a înmânat solemn impozanta ”Cupă prezidenţială” - de aproximativ 30 de kilograme şi 1,4 metri înălţime - japonezului Asanoyama, în strigătele entuziaste ale mulţimii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.