Secretarul de Stat american efectuează miercuri seara o vizită în Europa, unde este nevoit să depună eforturi pentru a convinge cu privire la leadershipul american, în contextul în care America întâmpină dificultăţi în deblocarea unui ajutor destinat Ucrainei şi pare paralizată în umbra lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blinken - care urmează să participe vineri şi sâmbătă la Conferinţa Securităţii de la Munchen (MSC) alături de vicepreşedinta Kamala Harris - trece mai întâi pe la Tirana, în Albania, pentru a transmite susţinerea Statelor Unite a acestui aliat-cheie în Balcani.

Însă ajutorul militar destinat Ucrainei - care începe să nu mai aibă muniţie împotriva Rusiei - şi declaraţii ale fostului preşedinte Donald Trump care pune în discuţie NATO eclipsează acest turneu-fulger.

Senatul american a aprobat marţi, cu o majoritate confortabilă, o anvelopă bugetară de 95 de miliarde de dolari destinată Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, însă adoptarea finală a acesteia depinde de Camera Reprezentanţilor dominată de republicani şi al cărei ”speaker” refuză să supună textul la vot.

Sâmbăta trecută, fostul preşedinte Donald Trump a anunţat că ”va încuraja” Rusia să atace ţări membre NATO, dacă acestea nu-şi plătesc partea la această alianţă defensivă, provocând un val de indignare în Uniunea Europeană (UE) şi în Statele Unite.

”Este idiot, este nedemn, este periculos, este antiamerican”, a denunţat marţi preşedintele american Joe Biden, într-o alocuţiune la Casa Albă.

Conferinţa de la Munchen reuneşte anual ”crema” apărării din întreaga lume şi se vrea un adevărat barometru al relaţiilor transatlantice.

În UE, numeroşi lideri sunt îngrijoraţi de incertitudinea susţinerii Statelor Unite a Kievului, în contextul în care Donald Trump ar putea reveni la Casa Albă în noiembrie.

”Ceea ce este foarte clar (...) este că cei care observă Statele Unite par nervoşi. Cred că Statele Unite sunt văzute în continuare la nivel internaţional ca un actor influent, atât în mod pozitiv, cât şi negativ. Dar eu cred că există tot mai multă îngrijorare, frică şi nelinişte cu privire la incertitudine, imprevizibilitate, polarizare şi disensiuni”, declara AFP recent, într-un interviu, preşedinta Crisis Group, Comfort Ero.

La Washington, oficiali americani încearcă să facă figură frumoasă, în timp ce Blinken vine la Munchen cu mâna goală.

”Cred că ei (aliaţii) se vor bucura de amploarea votului (din Senat) şi de susţinerea preşedintelui a legislaţiei aşa cum a fost elaborată, ceea ce ne va da o poziţie de forţă în acest domeniu”, vrea să creadă subsecretarul de stat însărcinat cu Europa Jim O'Brien.

ALIATUL ALBANEZ

Înainte de Munchen, şeful diplomaţiei americane efectuează o vizită în Albania pentru a ”reafirma forţa relaţiei bilaterale cu acest partener-cheie în stabilitatea în Balcani”, declara marţi unor jurnalişti o reprezentantă de rang înalt a Departamentului de Stat, Yuri Kim.

Albania s-a întors în mod hotărât către Occident, după zeci de ani de izolare în timpul regimului comunist al lui Enver Hoxha.

Această ţară mică din Balcani a aderat la NATO în 2009 şi este stat candidat la aderarea la UE.

Aceasta este prima vizită la Tirana a lui Blinken, de a preluat funcţia, în urmă cu trei ani.

”Vrem să insistăm asupra şi să subliniem excelenta cooperare pe care o avem cu Albania şi să-i mulţumim că a primit afgani” care au colaborat cu Statele Unite, după retragerea în pripă a trupelor americane din Afganistan, în august 2021, a anunţat Kim.

Blinken urma să fie primit de către premierul albanez Edi Rama şi să participe la o întâlnire cu aproximativ 100 de tineri albanezi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.