Secretarul de Stat american Antony Blinken dă asigurări vineri că Rusia comasează noi trupe la frontiera cu Ucraina şi avertizează că o invazie în timpul Jocurilor Olimpice (JO) de Iarnă de la Beijing nu este exclusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aflăm într-o perioadă în care o invazie poate începe în orice moment, iar ca să fiu clar asta include Jocurile Olimpice (JO de Iarnă  din China)”, a subliniat el.

Blinken respinge speculaţii potrivit cărora Moscova ar aştepta sfârşitul JO de iarnă, care se încheie la 20 februarie, pentru a evita să-şi umbrească aliatul chinez.

”Ca să o spun simplu, noi continuăm să vedem semne foarte tulburătoare ale unei escaladări ruse”, a declarat Blinken la finalul unei reuniuni cu partenerii Statelor Unite din ”Quad” - din care fac parte Australia, India, Japonia şi Statele Unite - la Melbourne.

Şefului diplomaţiei americane subliniază că Statele Unite ”ar prefera de departe să soluţioneze diferendele” cu Rusia ”prin diplomaţie”.

”Noi am depus toate eforturile posibile pentru a discuta cu Rusia”, dă el asigurări.

”Dar, în acelaşi timp, am fost foarte clari în privinţa unei consolidări a disuasiunii şi apărării şi am transmis Rusiei că, dacă alege calea unei noi agresiuni, atunci va avea de-a face cu consecinţe majore”, declară el.

Antony Blinken face aceste declaraţii după ce preşedintele american Joe Biden le-a cerut americanilor prezenţi în Ucraina să părăsească această ţară ”imediat”, un semn că s-ar putea apropia un război.

”Cetăţenii ameriani trebuie să plece, ei trebuie să plece acum”, a îndemnat el într-un interviu acordat NBC News.

”Avem de-a face cu una dintre cele mai mari armate din lume. Aceasta este o situaţie foarte diferită, lucrurile ar putea scăpa rapid de sub control”, a avertizat Joe Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.