Marca emblematică franceză de apă minerală Perrier, deţinută de Nestlé Waters, se află în centrul unui scandal care ameninţă să se extindă şi să atingă cele mai înalte niveluri ale guvernului, scrie POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nestlé Waters a făcut presiuni asupra guvernului francez, inclusiv asupra unor persoane apropiate preşedintelui francez Emmanuel Macron, pentru a face posibilă vânzarea apei minerale de marcă, chiar dacă aceasta ocolea reglementările stricte din Franţa, ceea ce a indus efectiv în eroare consumatorii, potrivit unui raport al Senatului dat publicităţii săptămâna aceasta.

În centrul acuzaţiilor se află presupusa utilizare neautorizată de către Nestlé Waters a filtrelor de carbon şi a luminii ultraviolete - metode utilizate în mod normal pentru filtrarea apei de la robinet - pentru a trata apa minerală pentru mai multe dintre mărcile sale, printre care şi principala sa apă minerală, Perrier. Cu toate acestea, reglementările stricte din Franţa urmăresc să garanteze că apa minerală naturală rămâne pură şi nealterată, justificând preţul ridicat plătit de consumatori.

Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Furia provocată de presupusul scandal de lobby ameninţă să-l afecteze şi mai mult politic pe preşedintele Emmanuel Macron, aflat deja în dificultate, în timp ce acesta se luptă cu blocajul politic şi cu cote de popularitate scăzute, notează POLITICO.

Întrebat în februarie despre rolul Palatului Élysée în cazul Nestlé Waters, Macron a declarat că „nu are cunoştinţă de astfel de lucruri” şi că nu a existat niciun „acord” sau „coluziune”.

CUM SE APĂRĂ NESTLE WATERS

La începutul anului 2024, anticipând publicarea unei investigaţii de către media franceze Le Monde şi Radio France, compania elveţiană a emis un comunicat în care recunoştea utilizarea în trecut a metodelor de tratare a apei de la robinet pentru apa sa minerală şi spunea că şi-a aliniat procedurile la reglementările franceze privind apa minerală începând din 2023.

Într-o declaraţie scrisă trimisă către POLITICO în urma raportului de luni al Senatului francez, Nestlé Waters a criticat „numeroasele declaraţii denigratoare la adresa companiei” care, potrivit acesteia, au fost făcute „în contextul comisiei de anchetă”.

De asemenea, compania „şi-a reiterat regretul pentru tratamentele neconforme utilizate în trecut” şi şi-a apărat interacţiunile cu guvernul „Nestlé Waters confirmă că toate contactele cu factorii de decizie publică au respectat rolul fiecărei părţi şi independenţa procesului decizional al guvernului, în conformitate cu normele etice”, dă asigurări compania.

Utilizarea metodelor de tratare în trecut a fost necesară din cauza „contaminării bacteriene sau chimice sporadice” cauzate de „contaminări fecale” în aprovizionarea cu apă minerală, potrivit unui raport de presă din 2024, care cita „o notă confidenţială” din partea administraţiei franceze. „Confirmăm că siguranţa alimentară şi calitatea apelor noastre minerale naturale au fost întotdeauna garantate”, a scris Nestlé Waters într-o declaraţie la acea vreme.

Nestlé Waters France a informat guvernul francez cu privire la practicile sale de tratare a apei încă din 2021, a afirmat compania în declaraţia sa iniţială.

ABORDARE „TRANZACŢIONALĂ”

Însă, potrivit concluziilor raportului Senatului francez, Nestlé a avut o abordare „tranzacţională”. Compania şi-a împărtăşit greşelile cu guvernul francez şi, în schimbul încetării tratamentelor cu filtre de carbon, s-a oferit în schimb să utilizeze microfiltrarea la 0,2 microni.

Până în acel moment, autorităţile sanitare franceze stabiliseră că orice filtrare sub un prag de 0,8 microni risca să modifice compoziţia apei. Însă, în 2023, guvernul francez a permis autorităţilor locale să slăbească cadrul de reglementare, prin intermediul unei acţiuni executive, pentru a permite metoda de microfiltrare mai fină.

Raportul Senatului este rezultatul unei anchete parlamentare a senatorului socialist Alexandre Ouizille privind practicile industriei franceze a apei.

Ancheta lui Ouizille, care a urmat publicării investigaţiilor de presă de anul trecut, a încercat, de asemenea, să stabilească în ce măsură biroul lui Macron ar fi putut fi la curent cu practicile Nestlé Waters.

„AL DOILEA CREIER” AL LUI MACRON N-A VENIT LA AUDIERI, DAR ŞI-A DAT DEMISIA

Ouizille şi comisia de anchetă l-au convocat pe fostul şef de cabinet al lui Macron, Alexis Kohler - care a ocupat această funcţie din 2017 până luna trecută şi a fost adesea descris drept „al doilea creier al preşedintelui” - pentru a depune mărturie, însă Kohler a refuzat să apară, invocând separarea dintre puterea executivă şi cea legislativă.

Cu toate acestea, biroul preşedintelui francez a împărtăşit comisiei de anchetă 74 de pagini de documente care prezintă discuţii între membri ai personalului preşedintelui şi Nestlé şi lobbyiştii companiei.

„Decizia de a autoriza microfiltrarea sub pragul de 0,8 microni a fost luată la cel mai înalt nivel al guvernului”, se arată în raportul publicat de Senat. „Preşedinţia ştia, cel puţin din 2022, că Nestlé trişează de ani de zile”, afirmă raportul.

Luni, în timpul unei conferinţe de presă, senatorul Ouizille a insistat că Kohler s-a întâlnit „în mai multe rânduri” cu lobbyiştii Nestlé şi a afirmat că „cel puţin, Elysée-ul era la curent cu ceea ce se întâmpla”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.