Cel puţin 71 de persoane au fost ucise, iar alte 98 au fost rănite luni, la Aden, într-un atac sinucigaş revendicat de Statul Islamic, ce a vizat tineri recruţi din armata yemenită, care luptă atât cu rebeli şiiţi, cât şi cu jihadişti sunniţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre cel mai sângeros atac comis în acest oraş important din sudul ţării de când a revenit sub controlul Guvernului, în iulie 2015.

El ilustrează dificultăţile cu care se confruntă autorităţile în securizarea Adenului, oraş declarat "capitala provizorie" a Yemenului.

Statul Islamic a revendicat rapid atacul şi a lăudat "operaţiunea martiră" a unuia dintre combatanţii săi împotriva "unui centru de recrutare al armatei", potrivit agenţiei Amaq, organul de propagandă al Statului Islamic.

De la 11 morţi, bilanţul carnagiului a urcat rapid la 18, iar apoi la 40. Luni după-amiaza acesta a ajuns la cel puţin 71 de morţi, potrivit principalelor trei instituţii spitaliceşti din oraş.

Spitalul Médecins sans frontières (MSF) a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că a primit 45 de morţi şi 60 de răniţi.

Potrivit unor surse din domeniul securităţii, explozia a avut loc în curtea unei şcoli situate la ieşirea către nord a oraşului.

Recruţii finalizau formalităţi cu scopul de a se alătura unui grup de 5.000 de militari ce urmează să fie formaţi pentru a se duce să lupte cu rebelii şiiţi huthi în nord, potrivit unor surse militare.

Atacatorul sinucigaş a profitat de intrarea unei camionete ce efectua o livrare pentru a intra cu vehiculul la bordul căruia se afla în mulţime, potrivit unor martori.

Deflagraţia a fost atât de puternică încât "a provocat surparea acoperişului unei săli de clasă peste numeroşi recruţi", a precizat un oficial din domeniul securităţii.

Bucăţi din vehicul erau răspândite pe jos, iar pe pereţi era sânge.

Jihadiştii şi-au multiplicat în ultimele luni atacurile la Aden, în pofida mai multor planuri de securizare a oraşului.

În ultimul dintre aceste atacuri, revendicat de Statul Islamic pe 20 iulie, au fost ucişi patru poliţişti.

Forţe guvernamentale, susţinute de o coaliţie arabă, i-au respins la 6 iulie pe jihadişti de la o bază militară de la Aden unde aceştia au comis un dublu atentat şi pe care au luat-o apoi cu asalt. Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA) a revendicat aceste atacuri în care au fost ucişi zece militari.

Statul Islamic a mai revendicat un dublu atac vizând recruţi ai armatei şi o bază militară la Aden - soldat cu 41 de morţi -, dar şi un atac sinucigaş vizând recruţi ai poliţiei, la Moukalla, în sud-estul ţării, soldat tot cu 41 de morţi.

Grupări jihadiste şi-au consolidat prezenţa în sudul şi sud-estul Yemenului, profitând de conflictul care a început din 2014 între etnici huthi, originari din nordul ţării, şi Guvernul preşedintelui Abd Rabbo Mansour, îndepărtat din capitala yemenită Sanaa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.