Cel puţin 13 persoane au fost ucise - inclusiv şapte copii - într-un atac armat în Şcoala nr. 88 din Ijevsk, în centrul Rusiei, anunţă luni Comisia rusă de anchetă, potrivit căreia atacatorul s-a sinucis, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Potrivit datelor preliminare, 13 persoane, şase adulţi şi şapte minori, au fost victimele crimei, iar 14 copii şi şapte adulţi au fost răniţi”, anunţă într-un comunicat anchetatorii.

Suspectul purta un pulover ”negru cu simbolică nazistă şi o cagulă”, preciează Comitetul.

”Identitatea (suspectului) este pe cale fără să fie stabilită”, precizează el.

Un bilanţ anterior al Comitetului rus de anchetă anunţa nouă morţi, inclusiv cinci copii, şi 20 de răniţi.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat un act de terorism ”inuman”.

”Preşedintele plânge profund moartea persoanelor şi copiilor din această şcoală în care s-a comis un atentat terorist”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anchetatorii au publicat o înregistrare video în care apare corpul bărbatului, lungit pe jos, cu capul într-o baltă de sânge şi purtând un pulover cu o svastică roşie.

Guvernatorul regiunii, Aleksandr Brecealov, a anunţat, la rândul său, că ”există victime şi răniţi în rândul copiilor”, vizibil emoţionat, într-o înregistrare video postată pe Telegram. El a făcut aceste declaraţii în faţa Şcolii nr. 88 din Ijevsk, unde a avut loc atacul armat. În spatele său se vede personal medical intrând în fugă în clădire.

”O persoană neidentificată a intrat în şcoală” şi ”l-a ucis pe paznic”, după care a deschis focul în instituţie asupra copiilor, a declarat el.

”Evacuarea s-a terminat”, iar ”tot perimetru este încercuit”, a anunţat Aleksandr Brecealov în această înregistrare video, precizând că Garda Naţională rusă, Serviciul rus de Securitate (FSB) şi ”autorităţile însărcinate cu ancheta” se aflau la faţa locului.

Ministerul rus de Interne a anunţat anterior că ”poliţia a primit un mesaj cu privire la un atac armat în Şcoala nr. 88 din Ijevsk”. ”Poliţişti s-au dus imediat la faţa locului”, anunţa ministerul. Suspectul ”purta un tricou negru cu somboluri naziste şi o  cagulă”, preciza ministerul.

Atacul armat de luni intervine într-o atmosferă tensionată în numeroase regiuni din Rusia, pe fondul mobilizării militare a sute de mii de rezervişti pentru a lupta în Războiul rus din Ucraina.

Tot luni, un bărbat a deschis focul într-un centru de Recrutare al armatei ruse, în Siberia, şi l-a rănit grav pe comandantul centrului.

Odinioară extrem de rare, atacuri armate sângeroase, mai ales în şcoli, tind să devină tot mai numeroase în Rusia, de câţiva ani.

Preşedintele rus Vladimir Putin a tras un semnal de alarmă cu privire la acest lucru şi denunţă un fenomen importat din Statele Unite şi un efect pervers al globalizării. El a înăsprit legislaţia privind portul armelor de foc, din această cauză.

În aprilie, un bărbat a deschis focul într-o grădiniţă şi a ucis doi copii şi o institutoare, după care s-a sinucis, în regiunea Ulianovsk, tot în centrul Rusiei.

Cel mai sângeros atac armat a avut loc în octombrie 2018, când un licean a ucis 19 persoane, după care s-a sinucis, într-un liceu din Kerci, în Penisnula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Ijevsk, un oraş cu aproape 650.000 de locuitori, este capitala Republicii Udmutia, situată în centrul Rusiei, imediat la vest de Masivul Ural, care desparte Rusia europeană de cea asiatică.

În acest oraş industrial - mult timp închis străinilor în perioada comunistă - şi-a creat Mihail Kalaşnikov, în 1947, prima puşcă de tip ”AK-47”, celebră în întreaga lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.