Cel puţin 11 persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite într-un incendiu de vegetaţie care s-a extins din cauza unor rafale de vânt la cinci sate, în sud-estul Turciei, în noaptea de joi spre vineri, şi care a ucis sute de animale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul turc al Sănătăţii Fahrettin Koca a anunţat vineri un nou bilanţ de ”11 morţi şi 78 de persoane afectate”, dintre care cinci au fost internate la terapie intensivă.

El a anunţat anterior un bilanţ de ”cinci morţi şi 44 de răniţi, zece grav”, în această zonă rurală situată între oraşele Diyarbakir şi Mardin, în apropiere de frontiera cu Siria.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

VITE MASACRATE

Potrivit ministrului, flăcările au fost controlate în noaptea de joi spre vineri, însă ”eforturi de răcire continuă” vineri pe terenurile arse.

Un nou focar de incendiu a izbucnit vineri dimineaţa în apropiere de satul Ergani, în aceeaşi regiune, însă a fost circuscris.

Sătenii Köksalan - una dintre cele mai afectate localităţi - au declarat AFP că şi-au pierdut jumătate dintre cele câteva mii de capre şi oi, ale căror cadavre zăceau pe pământul carbonizat.

PÂNĂ LA 40°C

Imagini difuzate în noaptea de joi spre vineri pe reţele de socializare surprindeau un incendiu uriaş care lumina un cer roşu şi nori mari de fum

Şapte echipe de urgenţă şi 35 de ambulanţe au fost trimise la faţa locului, a anunţat Fahrettin Koca.

Incendiul a izbucnit joi seara târziu, din cauza arderii unor mirişti într-o zonă situată la aproximativ 30 de kilometri sud de Diyarbakir, unde mercurul a urcat în termometre până la peste 40°C ziua, a anunţat ministrul de Interne Ali Yerlikaya.

Flăcările s-au extins rapid din cauza rafalelor de vânt şi au atins cinci sate.

ARDEREA MIRIŞTILOR

O procedură judiciară a fost deschisă, a anunţat ministrul turc al Justiţiei Yilmaz Tunç.

În cursul nopţii de joi spre vineri, Partidul Egalităţii şi Democraţiei Democraţiei Popoarelor (DEM, prokurd, opoziţie), a treia forţă politică în Parlamentul turc, care domină în această regiune din sud-estul Turciei, a cerut autorităţilor să desfăşoare mijloace aeriene - aşa cum au făcut rapid în urma izbucnirii unor incendii în vestul ţării.

”Până în prezent, intervenţia terestră a fost insuficientă. Autorităţile trebuie să intervină mai larg, cu mijloace aeriene, fără să piardă timp”, a cerut în noaptea de joi spre vineri, într-un comunicat, partidul prokurd.

Marţi, traficul maritim a fost suspendat parţial, timp de câteva ore, în foarte circulata Strâmtoare Dardanele, în nord-vestul Turciei, din cauza unui incendiu de pădure.

Şi acolo, tot arderea miriştilor de către un agricultor de află la originea sinistrului.

MODIFICĂRI CLIMATICE

Vara lui 2021 a fost marcată de incendii violente în sud-vestul Turciei, în zona muntoasă şi abruptă a provinciei Mugla, unde s-au plantat răşinoase.

Un incendiu a ameninţat atunci o centrală electrică.

Populaţia descoprea, tot atunci, uluită, lipsa avioanelor bombardiere cu apă în stare de funcţionare .

Aproximativ 13.000 de hectare au fost distruse de incendii în Turcia în 2024, potrivit Sistemului European de Informaţii despre Incendii de Pădure (EFFIS).

Incendiile se multiplică în întreaga lume şi sunt asociate unor fenomene diverse  - anticipate de către cercetători -, din cauza încălzirii globale.

Creşterea temperaturii, multiplicarea caniculelor şi scăderea precipitaţiilor în anumite locuri reprezintă o combinaţie ideală în vederea apariţiei incendiilor, care izbucnesc mai uşor atunci când vegetaţia şi solul sunt foarte uscate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.